Bloomberght
Bloomberg HT Görüş Ateşan Aybars Altına Yatırım; Ne Yapmalı, Nasıl Yapmalı?

Altına Yatırım; Ne Yapmalı, Nasıl Yapmalı?

Giriş: 21 Nisan 2011, Perşembe 08:55
Güncelleme: 21 Nisan 2011, Perşembe 08:55

Enflasyon endişesi ile kıymetli metallere artan talep altın fiyatını yeni zirveye gümüş fiyatını ise son 30 yılın en yüksek seviyesine taşıdı. Yükselme trendi ardında makro ekonomik ve para politikaları var. Özellikle aşırı para bolluğu ve yüksek ülke borçları enflasyonun kaçınılmaz sebepleri. Altın ve gümüş fiyatı inişli çıkışlı olmasına rağmen net bir şekilde yükseliyor ve sürekli rekor tazeleniyor. Ancak kazancın büyük bir kısmı bir günlük sert bir düşüş ile kaybedilebilir. Ne yapılacağı konusu profesyonel yatırımcıları dahi yoruyor. Öyleyse ne yapmalı ve nasıl yapmalı? Öncelikle altına yatırım tercihleri farklı şekillerde olabilir. Külçe altın, madeni para, mücevher, vadeli ve opsiyon kontratları, ETF’ler ve maden şirket hisseleri…

Ne yapma konusu daha çok yatırımın vadesi ile ilgilidir. Eğer altın fiyatının balon olduğunu ve enflasyon beklentilerinin azalıp küresel ekonomiyi yavaşlatacağını düşünüyorsanız tüm yatırımınızı satarsınız veya enflasyon politikaları sebebi ile doların daha da değer kaybedeceğini düşünüyorsanız satın alır tutar ya da ilave edersiniz. Ancak altın fiyatının ne yönde gideceğinden emin değilseniz nasıl yapmak sorusu öne çıkar. Eğer yukarıdaki enstrümanlardan birine yatırım yaptıysanız yaz döneminde olası bir düzeltme öncesine kadar beklenebilir. Yok eğer satın almak istiyorsanız kademeli yaklaşım iyi bir seçim olabilir. Örnek; 1000 TL’lik altın almak istiyorsunuz bugün 200 TL’lik alırsınız, bir süre sonra biraz gerilemiş de olabilir 200 TL’lik daha alırsın ve böylece uzun vade için iyi bir ortalama fiyatı sağlayabilirsiniz.

Nasıl bir Strateji;

Altın fiyatı psikolojik 1500 usd/ons seviyesinin üzerinde işlem görüyor. Yaz aylarında gecikmiş bir düzeltme olasılığının giderek arttığı düşüncesinde olan yatırımcılar için sınırlı risk ve sınırlı getiri sağlayan Düşüş Spred’i (Bear Pur Spread) tercih strateji olabilir.

Ağustos vadeli (97 gün) ve 1500 usd/ons kullanımlı satım opsiyonu (Put opsiyonu) kontrat başına (100 ons) 4800 usd’ye satın alınabilir. Maliyet düşürmek amacı ile ş zamanlı olarak 1420 satım opsiyonu ise 1800 usd’ye açığa satılabilir. Bu iki opsiyonun birlikte davranışı vade sonunda 1500 usd/ons üzerinde zararı 3000 usd ile sınırlarken kazanç potansiyeli 1420 ve altında 5000 usd olarak gerçekleşir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.