Enerji piyasalarında satış baskısı devam ediyor
Küresel ekonomik toparlanma sürecinde olumsuz verilerle talep azalacağı endişesi ile petrol fiyatı 100 dolar altına taşındı ve baskı devam ediyor. Nitekim, iki önde gelen petrol tüketici ülke ABD ve Çin’de işler istendiği gibi gitmiyor. ABD’de konut sektörü bir yana isdihdam ve büyüme rakamları olağanüstü kolay para politikasına rağmen iyileşemiyor. Çin, aşırı ısınan ekonomisinde sık sık tedbirler almasına rağmen enflasyonu kontrol edemiyor ve yeni sıkılaştırıcı tedbirler yolda. Ayrıca, ABD petrol stokları iki haftadır beklenmedik ölçüde yükseliyor. Bloomberg’göre OPEC Mayıs ayı üretimi Şubat’dan bu yana en yüksek. Bütün bunlar petrol fiyatını baskı altına almakla birlikte destekleyici verilerde var. Dolar biraz zayıfladı ve doğal olarak tüm emtialarda yukarı yönlü baskı oluşturdu. Düşük sülfürlü kaliteli Libya petrolünün kesilmesi başta İtalya olmak üzere Orta Avrupa ülkelerinde sıkıntı yaratıyor. Uluslararası Enerji Ajansı’na (IEA) göre Libya petrolününü %85’i Avrupa ülkelerine, %11’i Çin’e ve %3 kadarı da ABD’ye ihraç ediliyor. Bu durum piyasalarda, WTI ham petrol vadeli fiyatlarının Contango (ileri vadelerin daha pahalı olduğu) ama Brent türü ham petrol fiyatlarının Backwardation (ileri vadelerde daha ucuz olduğu) fiyat mekanizmasını oluşturuyor. IEA göre OPEC üretimini artırmalı. Rafinery üretimi düşük ve ABD’de akaryakıt talebin arttığı mevsimsel bir sürece başlandı. Ancak, bu hafta üretim kararı için toplanacak OPEC’in ne yapacağı kesin değil. Katar ve İran gibi üyeler küresel ekonominin yavaşladığını ve petrol üretiminin artmasına gerek olmadığını belirtirken Suudi Arabistan ve diğerleri batı’nın baskısıyla ekonomik toparlanmanın engellenmemesi adına üretim artışını makul görüyorlar.
Ham petrol fiyatı son birkaç haftadır kararlı bir şekilde tepe oluşturdu. 100 dolar cıvarında konsolidasyon yapmak yerine ivmesi artan sert düşüşler görülebilir. Satın almak için Mayıs ayının en düşük yada 2011 yılının en düşük seviyeleri beklenmelidir. Şeker, Kakao, doğal gaz ve ham petrol diğer emtialardan farklı olarak düzeltme ihtiyacında görünüyor.
STRATEJİ
01 Mayıs tarihinde önerdiğim strateji ile doğrudan vadeli kontrat satışı (115 usd/varil Stop) hedeflenen 5000/6000 usd kazancı aşıp 10.000 usd kazanç sağladı, ayrıca, 112-106 usd/varil dikey düşüş spredi ise artık tüm getiriyi (6000 usd) elde etmiş görünüyor.
Bu hafta petrol fiyatının 100 usd cıvarında aşırı volatil olması vadeli kontratla işlem yapmayı zorlaştırıyor ama geçen defa olduğu gibi hala düşük seviylerde dikey düşüş spredi hala kazançlı olabilir. 102 usd/varil kullanım fiyatı olan satım opsiyonu (4300 usd) satın alınırken 96 usd/varil kullanımı olan satım opsiyonu (2000 usd) açığa satılabilir. Ağustos vadeli bu opsiyonların vade sonuna 46 gün var. Vade sonu petrol fiyatı 96 usd/varil altında 3700 usd kazanç sağlar. 102 üzerinde maksimum zarar 2300 usd ile sınırlıdır.