Advertisement

Temel veriler açısından bakıldığında, Avrupa borç krizi, Çin’de faiz oranlarının yükseleceği beklentisi ve FED’in bu ay sonu sona erecek olan kolay para politikasının (QE2) getireceği belirsizlikler ile başta ABD Borsaları olmak üzere ciddi gerilemeler yaşanıyor. Dow Jones sanayi endeksi 2002'den bu yana en uzun süren düşüşü sergilerken daha geniş kapsamlı S&P 500 endeksinde 29 Nisan tepesinden bu yana bir trilyon dolar buharlaştı. QE2 resmi olarak ay sonunda sonlanacak olmasına rağmen FED’in ekonomik toparlanma ve özellikle büyümeden sıkıntılı olması, yoğunlaşan resesyon tahminleri göze alındığında kolay para politikasından vazgeçilmesi zor görünüyor. Sanıyorum, FED sürdürülebilir toparlanma arayışı için gerekli kolay para politikasına bir biçimde, her ne pahasına olursa olsun, bir yol bulup devam edecektir. Dolayısıyla borsalarda düzeltme daha endişe verici boyutlara ulaşamadan sona erecektir. Zaten, S&P 500 hisse senetleri 10 yıllık ortalama K/F (kazanç/fiyat) 16.7 oranlarının altında 13.0 seviyesinde seyrediyor ve hala ucuz görünüyor.

Altına gelince; küresel ekonomide belirsizlik ve olumsuz altın fiyatına da olumsuz yansıdı ve geçen hafta 1525-1550 dolar/ons arasında oynak bir seyir izledi. Ancak, yüksek enerji ve gıda fiyatları, Avrupa'da devam eden borç krizi, ABD’nin kolay para politikasından vazgeçemeyeceği ve ısrar edebileceği beklentileri altın fiyatını desteklemeye devam edecektir. Geçen hafta güçlü dolar ve sermaye piyasallarındaki endişelerden kaynaklanan gerileme ve oynaklık son derece normal. Altın fiyatının yılın zirvesini yada yeni tepe yapamaması, özellikle S&P 500 endeksinin gerilemesinden kaynaklanıyor. Genel olarak emtia fiyatlarında gözlenen düzeltme süreci içinde altın fiyatı da gerileyerek 1520 dolar seviyesinde önemli destek seviyesini test etme çabasında. Oynaklık arttı ama satın alma fırsatı yakın. Sonuç olarak, küresel piyasalarda endişelerin artmasına  (ikinci bacak resesyon) rağmen kolay para politikasına devam edilmesi zorunluluğu balonlara bir süre daha geçit verecektir. Eski tas eski hamam.

Teknik olarak S&P 500 ve altın son düzeltme süreci ile kısa dönem göstergeleri aşırı ucuz bölgeye taşıdı. Şimdilik düzeltme süreci devam ediyor. Teknik desteklerin test edilmesi ardından tekrar yükselme eğilimini tetikleyebilirler. Hem borsa hem altın fiyatında zamanlama ve seviyelerin olgunlaşması halinde derhal yeni bir özel rapor hazırlayacağım.

Strateji

Satın alma opsiyonları (call options) ucuz. Eğer piyango bileti almak isterseniz 1310 kullanım fiyatı olan Temmuz  vadeli S&P 500 endeksinde kontrat başına maksimum risk 375-400 dolar cıvarında. Önümüzdeki 30 günlük vade süresinde 1310 opsiyonu kazançlı olabilir.