Advertisement

Akıllı telefonlar, özellikle yaşadığımız pandemi sürecinde hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Milyarlarca insanın evde kaldığı bir yılda uygulama kullanım alışkanlıkları da oldukça güçlendi. Son araştırmalara göre mobil telefon uygulamalarında harcanan ortalama süre, geçen iki yıla göre, yüzde 30 ile yüzde 45 arasında artmış. Bir başka veriye göre, dünya genelinde günde ortalama 4 saatten fazla zamanımızı akıllı telefonlarımızda uygulamalar ile geçiriyoruz.

Bu benzeri görülmemiş değişim, milyonlarca yeni kullanıcının dijital araçları kullanarak kamu hizmetlerinden, bankacılık işlemlerine kadar çeşitli işlemlere mobil cihazlardan eriştiği anlamına geliyor. Akıllı telefonlarımızda her gün onlarca farklı uygulamaya göz atıyoruz. Bazen sosyal medyada dakikalarca sayfaları dolaşıyor, bazen bankadan para gönderiyor, bazen de arkadaşlarımızla yazışıyoruz. Anlık veya dakikalar sürebilen çok farklı ihtiyaçlar ve etkileşimler için akıllı telefonlarımızda kullandığımız bu hizmetler artık tek bir uygulamada sunulmaya başlandı. Birçok işlevi bir çatı altında toplayan bu tür uygulamalara Süper uygulama yani SüperApp adı verilmektedir.

Süper uygulamaların mantığı birbiriyle bağlantılı ve bazen de bağlantısız ürün ve servislerin tek uygulama üzerinden kullanıcılara sunulmasına dayanıyor. Böylece aynı uygulama içinden farklı uygulamalara tek bir kimlik giriş ile giriş yapıyor, farklı ürün ve hizmetleri kullanıyor ve tek cüzdanda ödemelerini gerçekleştirebiliyoruz. Bir diğer deyişle, mobil ekranlardaki deneyimimizi hızlı, kolay ve basit kılıyoruz.

Tüm ihtiyaçları karşılayan tek bir uygulama

Süper Uygulamalar, ödeme ve kimlik yönetimi dâhil olmak üzere birçok işlemin tek bir uygulama üzerinden entegrasyonunu sağlar, daha da önemlisi bu hizmetleri ihtiyaçlarımıza göre özelleştirebilir. Süper uygulamaların kullanıcıya sağladığı birçok avantajı bulunmaktadır. Bunlardan bazıları:

  • Günlük kullanılan hizmetleri (toplu taşıma, para transferi, ödemeler, mesajlaşma vs.) tek bir ekran üzerinden ulaşabilmek
  • Farklı uygulamalardaki değişen kullanıcı deneyimi yerine aynı ekranlar üzerinden ulaşmanın getirdiği kullanım kolaylığı
  • Farkı uygulamalara giriş için gerekli olan kayıt (onboarding) süreci yerine tek bir uygulamada sadece bir kere kayıt olduktan sonra platformdaki tüm uygulamalara anında erişim
  • Finansal işlem yada ödeme gerektiren durumlarda yeni bir uygulama yerine süper uygulama bünyesinde tanımlanmış ödeme yöntemi ile ödeme deneyimi
  • Birden fazla mobil uygulama kullanımı ile tamamlanabilecek seyahat organizasyonu gibi bazı ilişkili işlerin tek aşamada, bir kaç gerçekleştirilebilmesi

Süper uygulamaların giderek daha popüler olmalarının ardında, kullanıcı deneyiminin artan önemi yatıyor. Bu dalda yer almak isteyen bir oyuncunun değeri finansal varlıklarının yanı sıra sahip olduğu ekosistemin değeri ile ölçülüyor. Kurdukları ekosistemi kullanıcı deneyimi çevresinde konumlamayı başaran Süper Uygulamalar geleceğin parlayan yıldızları olacaklar. Bu dalgayı yakalamak isteyen kurumların iş modellerini revize etmeye, yatırımlarını arttırmaya ve yeniliklerin peşine düşmeye ihtiyacı var.

Süper uygulamalarda lider Asya

Bu alanda en bilinen uygulama, Çin’de belki de tüm akıllı telefonlara yüklenmiş olan WeChat. İlk olarak 2011 yılında bir mesajlaşma uygulaması olarak tüketicilere sunulan WeChat, bugün 1 milyarı aşan kullanıcı sayısıyla mesajlaşmanın yanı sıra kapsamlı bir sosyal paylaşım, iletişim, oyun uygulaması ve ödeme aracı olarak öne çıkıyor. Bu geniş kapsamlı özelliklerine ek olarak diğer sosyal medya içeriklerini de sunarak tam anlamıyla bir süper uygulama özelliği taşıyor.

WeChat’in başarı hikâyesini örnek alan ve benzer deneyimleri sunan süper uygulamalar birbiri ardına kullanıma sunuldu. Alipay, Grab ve Gojek bu kategorideki en bilinen diğer uygulamalar. Bugün batı ülkeleri hala süper uygulamaları tartışırken, Asyalı kullanıcılar mobil hayatını süper uygulamalar ile düzenliyor. Bu uygulamaların en yoğun kullanıldığı coğrafya hala Asya olmakla birlikte, dünya genelinde yükselen trend olduklarını söylemek yanlış olmaz.

Türkiye’de rekabet artıyor

Ülkemizde kullanıcılar her zaman yeni teknolojileri denemeye eğilimlidir. Yeni bir bilgisayar modeli, akıllı telefon satışa sunulduğunda en çok talep gören ülkelerde arasında yer alırız. Geçmiş tecrübelerimizden biliyorum ki yeni teknoloji ve ödeme yöntemlerine karşı adaptasyonumuz her zaman diğer ülkelerden daha yüksek olmuştur.

Ülkemizde finans, telekom ve perakende sektörleri yeni teknolojileri kullanmak ve sektörel rekabette öne geçmek adına her zaman yeniliklere açık olmuştur. Gelişmiş ülkelerdeki benzerlerinden çok daha erken teknolojik yenilikleri sunan bu sektörler tüketiciden gelen ilgi ve kabul karşısında her zaman hazırlıklıdır.

Şimdilik kendi içinde ek özelliklerle mobil uygulamalarının kapsama alanını genişleten oyuncularının kullanıcı beklentilerini karşılamak üzere süper uygulama olma yolunda ayak seslerini duyuyoruz. Her sektörden köklü kurumların, yeni nesil dijital oyuncular ile rekabeti sayesinde süper uygulamalar ülkemizde kısa sürede hızla büyüyen bir iş modeli haline gelecektir. Lakin başarı en hızlı, en büyük, en ünlü markaların değil, kullanıcıya hızlı, kolay ve basit bir tecrübeyi en güvenli şekilde sunanların olacaktır.