Advertisement

HERŞEYE RAĞMEN

Biliyorsunuz, iki-üç haftadır dolar kuvvetli. Önemli sebeplerinden biri faizlerdeki yükseliş. Onun temel sebebi de Mayıs başında açıklanan Tarım Dışı İstihdam verisinin kuvvetli olması ve önceki ayki verinin de yukarı yönde revize edilmesiydi. Bunun üstüne iki hafta peşi sıra açıklanan Haftalık işsizlik Maaşı Başvuruları’nın da güçlü olması iş gücü piyasasının toparlandığı yönündeki kanıyı daha da ileri taşıdı. Sonrasında gelen faiz artışı 10 yıllık ABD bonolarını %1.6’dan %2’ye kadar taşıdı. Durum bu iken ve dolar da yeniden kuvvetleniyorken ve son açıklamalar da desteklerken neden rueo yükseliyor? Aşağıda, açıklamaların ardından Euro/Dolar ’ın gün içi hareketini görmek mümkün.

 




 

OLASI SEBEPLER

Özellikle finansal piyasalarda tahmin yaparken çeşitli ruh ve bilgi hallerinde bulunabilirsiniz. Bunlardan biri önceden fikir yürütmek, diğeri olanı eldeki bilgiyle birleştirmek ve bir mantık zemini ataman olabilir. Bu durumlardan bir tanesi olan olan biteni anlamadan pozisyonlara göre yorumlamak en zorlarından biridir. Anladığım kadarıyla, benim yaşadığım ya da euronun neden yükseldiğini anlayamayanların yapmaya çalıştığı da bu. FED açıklamalarından ve toplantı tutanaklarından sonra kime sorsanız altın düşer ya da euro geriler gibi cevaplar alacağınızı tahmin ederim. İşte aradığımız cevap bu anti-konsensüs hareketin neden kaynaklandığı. Ben hızlıca birkaç sebep sayıp, ardından bunları çürütüp kafa karışıklığımı sizlere de aktarmak niyetindeyim.

 

-          Bölgenin cari fazla veriyor olması: Bu fazla veren ülkelerin aslında ticaret hacimlerini yok ettiklerini ve ekonomileri yavaş olduğu için  fazla verdiklerini söylemek mümkün. Mutlaka atılan adımların da etkisi olmuştur, ne var ki bölgenin biriktirdiği cari fazla kuru etkilemeye yetecek ölçüde değil. Üstelik son zamanlarda ABD ticaret dengesinde ve bütçesinde yaşanan iyileşme düşünüldüğünde belki de tersi olmalıydı.

-          Euro pozisyonların ayarlanması: Nette büyük bir pozisyon olmadığı için bunun da pek makul olduğunu düşünmüyorum. Dedikodu sitelerinde Çin’in rezerv ayarlamaları yaptığı yönünde haberler olsa da henüz bunu teyit eden bir kur işlemcisi ile hasbihal etmiş değiliz.

-          Bilanço farklarının kapanıyor olması: Bu çok mantıklı bir teori. FED sürekli tahvil alıp doları zayıflatırken euroyu yöneten ECB’nin bilançosunun küçülüyor olması euroya değer kazandırdı. Ancak yine de son turda yaşanan kuvvetli seyre bu bir açıklama getirmez. Keza, FED de bilançoyu büyütmeme sözü vermiş oluyor.

-          Çevre ülkelerdeki toparlanma: Bunun ekonomik olarak çok anlamı olmadığını düşünüyorum. Her ne akdar birçok ülkede veriler ve açıklar düzelse de bunun euro aşkı yaratmaya yetecek büyüklükte olmadığı ve özellikle son günlerde de gündemde olmadığını görüyoruz. Varlık fiyatlarında yaşanan toparlanmanın da ne Euro Bölgesi’ne sermaye akışını hızlandırdığı ne de kredileri artırdığı yönünde bir bulgu var. Üstelik AB faiz de indirdi! Düşen enflasyon iki tarafta da ortak ve AB’de artmakta olan işsizlik de cabası. Geçelim...

-          Büyümeye ilişkin genel resmin berraklaşması: Tam olarak yeşil filizlerden söz etmek mümkün olmasa da öncü göstergelerin hafif kıpırdanma gösterdiklerini görüyoruz. Belki de 2. Çeyrek ilkine nazaran biraz daha az daraltıcı olacak. Bu, kalan yarı için umut vaat ediyorsa eurodaki yükselişin için %10 krediyi buna vermeyi kabul ediyorum. Yine de kalan 90 için jimnastik yapmaya devam etmek gerekiyor.

 

Fikirlerin farklılığına ve geldikleri alanların çeşidine bakınca listeyi uzatmak mümkün diyorum içimden. Yine de başka bir şey olmalı euroyu buralarda tutan. Bu arada euro düşmanı olduğum falan düşünülmesin, sadece anlamaya çalışıyorum. Çünkü altındaki ve eurodaki hareketi anlayamazsak devamında gelebilecek adımları da çözmek zor olabilir.

 

Bitirirken, en yakın olduğum çözümü de paylaşmak isterim. Bir süredir devam eden dolardaki seyri, yendeki hareketi ve franktaki hareketi düşününce ve Çarşamba gününden sonra hepsinin yer değiştirdiğini görünce aklıma ilk gelen yaşananların bir kar satışına sebep olduğu. FED bono alımlarını bugünde yarına bitirmeyecek olsa da, bir sinyal vermesi anlamında önemli. Piyasaları güden kavramın da likidite olduğu düşünülürse yaşananlar alınan pozisyonların çözülmesine yol açıyor gibi görünüyor. Tüm piyasaların uyum içinde hareket ediyor olması ve alınan pozisyonların budanıyor olması bunu düşündürtüyor. Benzer bir fikri Citigroup raporunda da gördüm ancak yaygın bir kanaat olduğunu söyleyemem. Bunun için biraz daha data toplamak ve fon akışlarını görmek gerekecek. Prematüre yapılan bu yorum henüz teyide muhtaç. Ne var ki, yapılan tahmin doğru ise birçok piyasada oluşturulan pozisyonların yavaş yavaş yeniden ayarlandığını göreceğimiz için hikayenin devamı daha da ilgi çekici olabilir. Ya da tamamen benim kuruntum olabilir, bu durumda dağılabiliriz.