Piyasalardaki bu coşku neden?
Global risk iştahında dün akşamdan bu sabaha kadar ani ve oldukça sert bir dönüş yaşanıyor. S&P 500 Endeksi dün akşam %2,5 yükselirken, vadeli işlemlerde de %0,5'lik artış söz konusu. Nikkei 225 Endeksi ise sadece 24 saatte gördüğü dipten yaklaşık 1.000 puan dönmüş durumda. Peki bu coşku neden?
ABD'de gelecek hafta toplanacak Açık Piyasa Komitesi (FOMC) öncesinde 'uyarılar' sürüyor. Dünya Bankası da Fed'in olası Eylül faiz artışının gelişen ülkeler için ancak panik ve karmaşa getirebileceğini dillendiren ve aslında bu çağrısını yineleyen kurum oldu. Fed'in Eylül'de faiz artırmasını bekleyen yatırımcıların sayısında son günlerde düşüş olduğunu gözlemliyoruz. Fed faiz artırmazsa riskli varlıkların nefes alabileceğini biliyoruz.
Çin'deki tatil sırasında Çin Merkez Bankası Başkanı'nın piyasa volatilitesinin sonuna gelindiği yönündeki sözleri güven aşıladı. Piyasanın açılması ile birlikte yükselişler gördük. Çin'de kısa vadede yeni bir destek bulunmuş olması ihtimali boğalara moral veriyor. Diğer yandan, borsa vadeli işlemlerinde ve FX ileri vadeli işlemlerinde pozisyon almak otorite tarafından zorlaştırılmış durumda. Yani bürokratların ya da siyasetçilerin açıklamalarını beğenmediğinizde bunu fiyatlara yansıtıp olumsuz fiyatlamak oldukça güç hale gelmiş durumda. CSI vadeli işlemlerinde Temmuz ayındaki zirveye göre hacimde %99'luk düşüş görülüyor. Düşemeyen piyasa yükseliyor!
Japonya'nın İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en uzun süre hizmet eden başbakanı olmaya hazırlanan Abe, beklenen kurumlar vergisi indiriminin beklenenden de fazla olabileceğini ima ediyor. 2016'da %35'ten %31,5'e inmesi beklenen oranın daha da aşağı çekilebileceği ve ilerleyen yıllarda dünya standartlarına yaklaşabileceği beklentisi Ocak 2015 seviyelerine inen Japon hisseleri için iyi haber. Nikkei 225 bugünü %7,7 yukarıda ve roket modunda kapatmış durumda.
Çin Dış İşleri Bakanı cephesinden gelen açıklamalar da gündeme oldukça uygun ve eşgüdümlü bir yardım mı geliyor spekülasyonuna destek veriyor. ABD'ye çağrıda bulunan bakan -kendi dalı olmamasına rağmen- finansal ve ekonomik işbirliği ile son kargaşanın üstesinden gelebileceklerini söylüyor ve bir çağrıda bulunuyor...
Dünden bu yana EM kurlarında %1'den fazla yükseliş, petrolde %5 civarında bir ralli, euroda 1 büyük figürlük dönüş & yende %1,5'lik değer kaybı , MSCI Asya'da %4 civarında artış ve ABD 10y UST (hazine kağıdı) faizinde 9 baz puanlık bir artış ile birlikte menü tamamlanıyor. Risk on...
Tek dikkat edilmesi gereken, tüm bu planın dayandığı tek bir ana varsayım olması. O da Fed'in Eylül ayını pas geçeceği ve Ekim için güçlü bir sinyal üretmeyeceği. Aksi takdirde parti erken bitebilir. Ancak global yatırımcılar, varlık fiyatları bu kadar dayak yemişken bu riski almak niyetindeler.