Advertisement

Çin Merkez Bankası sürpriz bir adımla borç alma ve mevduat faizlerinde indirime gitti. 25'er baz puanlık indirim yapan banka ayrıca mevduat tavanını da kaldırdı. %4,35 olarak belirlenen borç verme faizinin yanında mevduat faizi de %1,50'ye indi.

Piyasaya kalıcı olarak likidite sağlamak isteyen banka ayrıca zorunlu karşılıkları da 50 baz puan indirdi. Büyük bankalar için olan bu oran bazı diğer bankalar için +50 bps şeklinde işleyecek.

26-29 Ekim arasında yapılacak Çin 5. Plenumu (geniş katılımlı Politbüro toplantısı diyelim) öncesinde kararın gelmesi ise politik etkinin olduğunu ve ekonomik yavaşlamaya karşı adımların atılmaya devam ettiğini bize gösteriyor.

Mevduat tavanı daha önceki faiz indirimlerinde benzer şekilde yukarı çekilmişti. Böylece faizler genel seviyesi aşağı gelse de efektif mevduat oranları sürekli kontrol altında tutulmuştu. Bu aksiyonla birlikte hem finansal liberalizasyon yolunda bir adım atılmış durumda hem de bankalara faiz marjı ayarlayabilme lüksü tanınıyor.

ECB'nin ardından gelen bu adım küresel risk iştahı adına da olumlu kabul edilebilir. Diğer yandan, tüm bu aksiyonların ardından ilk akla gelen soru ise Fed'e etkisi. Merkez bankaları -neredeyse- ortaklaşa ancak bir vakıa olarak ardışık şekilde gevşemeye giderlerken Fed'in faiz artışı için eli rahatladı mı yoksa güçlü dolar ihtimali arttığı için o da izleyici mi olacak. Ben oyumu ikincisinden yana kullanıyorum. Güçlü dolar aynı zamanda dezenflasyonist etki demek. Bu yüzden Fed'in sabırlı kalma ihtimalini bir parça daha artmış olarak okuyorum. BOJ içinse jüri henüz kararını vermedi. Bugünkü Maliye Bakanı açıklamalarına bakacak olursak, banka 30 Ekim'de hareketsiz kalacak: Toplantıya kadar yen değer kazanmazsa BOJ da beklemeyi terccih edebilir.