Bloomberght
Bloomberg HT Görüş Gökhan Şen Dolar Gelişen Ülkeleri Zorluyor

Dolar Gelişen Ülkeleri Zorluyor

Giriş: 18 Kasım 2016, Cuma 11:55
Güncelleme: 18 Kasım 2016, Cuma 11:56

BELİRSİZLİĞİN KURU ABD DOLARI

Dolar dünyada yükseliyor. Yeni seçilen ABD Başkanının izleyebileceği politikaların olası sonuçları tasarruf sahiplerini, iş dünyasını ve fon yöneticilerini geriyor. Karşılığını piyasalarda oynaklık ve gelişen ülke varlıklarında satış olarak görüyoruz.

Donald Trump'un Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşmasını (NAFTA) iptal edeceğini açıklaması, Meksika ile aralarına duvar örecekleri yönündeki beyanı, Çin'e gümrük vergileri uygulayacağı vurgusu ve genel politikasındaki belirsizlikler gelişen ülkeleri vuruyor. Diğer yandan enflasyonist bir mali politika izleyebileceği yönündeki beklentiler de faizleri yukarı çekiyor ve yüksek faiz vaat eden eski derebeylikleri sarsılıyor. Trump ve onun yönetimindeki ABD yeni faiz kralı olabilir mi bilinmez ancak bu belirsizlikler küresel risk iştahını önemli ölçüde düşürmüş durumda.

Gelişen piyasalara fon akımlarını ölçen EPFR kurumunun verilerine göre 16 Kasım ile biten haftada bu piyasalarda yönetilen varlıklardan yaklaşık 6,6 milyar dolar çıkış yaşanmış durumda. Bu, tarihi bir rekor. Ne 2013 Mayıs sonrası Bernanke konuşması ne Avrupa krizi. Gelişen piyasaları daha önce bu kadar zorlayan bir hafta yaşanmamış sermaye akımları olarak.

Üstüne bir de Fed faiz artırıyor. Zor zamanlar.

Gelişen ülkelerde bu işe dur demek için çabalar var. Brezilya düşük tuttuğu swap pozisyonlarını merkez bankası eliyle artırıyor ve piyasaya döviz likiditesi veriyor. Türkiye, merkez bankası kanalıyla döviz likiditesini rezerv opsiyon kanalı üzerinden artırıyor. Malezya hem kura doğrudan müdahale ediyor hem de forward işlemlerde kısıtlamalar getiriyor. Meksika'da merkez bankası politika faizini 50 baz puan yukarı çekti ve kurun değer kayıplarına set çekmeye çalışıyor.

EN ÇOK KİMLERİ VURUYOR?

* Kaynak: Deutschebank

Şekilde iki kriter dikkate alınmış.

- ABD'ye yapılan ihracatın toplam ihracat içindeki payı ne?

- ABD 10 yıllık faizlerindeki değişime ülke kuru ne kadar tepki veriyor?

ABD'ye yapılan ihracat ne kadar çoksa o kadar risk artıyor, ABD faizlerine hassasiyet ülke kurunda ne kadar fazlaysa risk yine artıyor.

Görüleceği üzere Meksika başı çekerken, Rusya en tehlikesiz büyük gelişen ülke kurları içinde. Türkiye'nin de yerini kısmen sağlam sayabiliriz.

KAFAYI KALDIRIP KURA BAKMA ZAMANI

Gelişen ülke kurları bu tema ile bir süre daha savrulmaya devam edecekler. Fed faizi artırıp Trump politikasını belli ettikten sonra makul ortamın geri dönebileceğini düşünüyorum. Maksat bu sürede fazlaca savrulmamak olmalı. Bu finansal istikrar üzerinden makro dengeleri bozabilir.

Küresel rüzgardan Türk Lirası korunaklı bir yerde bulunmasına rağmen en çok değer kaybedenlerden biri. Bunun iki anlamı var. TL'nin başkaca kusurları açığa çıkıyor ki dünkü yazıda bunlara değinmeye çalıştım. İkincisi ise spekülatif bir köpük oluşuyor. Bu kısmen iyi haber. Birkaç doğru adımda tehlikeyi savuşturabileceğimiz anlamına geliyor. Yatırımcı, iş dünyası ve makro dengeler için zorlayıcı zamanlar başlamaması adına kafayı toplayıp bu işe odaklanmak lazım geliyor artık.