Bloomberg HT Haberler EBRD/Tuerkner: Yüksek enflasyon yatırım için zorlu bir ortam yaratıyor
HABERLER

EBRD/Tuerkner: Yüksek enflasyon yatırım için zorlu bir ortam yaratıyor

  • Bankaların kredi verirken gösterge faizlerine değil mevcut risklere baktığını dile getiren EBRD Türkiye Direktörü Arvid Tuerkner, "Enflasyonun yüksek olması yatırımlar için daha zor bir ortam yaratıyor" dedi.

Giriş: 27 Ocak 2022, Perşembe 17:09
Güncelleme: 27 Ocak 2022, Perşembe 17:09

Türkiye'de yüksek enflasyonun sorun yarattığını ve daha da yükselme riski taşıdığını belirten Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Türkiye Direktörü Arvid Tuerkner, bunun da yatırımları olumsuz etkilediğini ifade etti.

Bloomberg HT yayınına katılan Arvid Tuerkner, Türkiye'deki yatırım ortamından Merkez Bankası'nın faiz politikasına, kur korumalı mevduat hesabından EBRD olarak Türkiye'de verdiklere desteklere kadar bir dizi konuda değerlendirmelerde bulundu.

Merkez Bankası'nın yüksek enflasyon ortamında ortodoks olmayan bir kararla gösterge faizini aşağı çektiğini hatırlatan Tuerkner, "Bu Türkiye ekonomisinde güven sorunu yarattı ve bu da TL'ye olumsuz yansıdı. Türk lirası değer kaybı yaşadığında bu her zaman daha fazla enflasyona sebep olur. Zaten TCMB de enflasyon tahminini artırdı. Enflasyonun yüksek olması yatırımlar için daha zor bir ortam yaratıyor. Ayrıca, şirketler gelirleri ve kredileriyle alakalı uyumsuzluk yaşıyor. Gelirleri Türk Lirası fakat aldıkları kredi döviz cinsinden olabiliyor. Yani hâlâ şirketlerin gelir ve giderleri arasında bir uyumsuzluk var" diye konuştu.