Bloomberg HT Haberler Yurt dışından gelen telefona 100 TL harç
HABERLER

Yurt dışından gelen telefona 100 TL harç

  • Harçlar Kanunu Genel Tebliğine göre ticari mahiyette olmaksızın, yolcuların kendi kullanımları için yurt dışından getirdikleri telefonların kullanım izni için 100 lira harç ödenmesi gerekecek

Giriş: 16 Haziran 2012, Cumartesi 11:26
Güncelleme: 18 Haziran 2012, Pazartesi 09:55

Ticari mahiyette olmaksızın, yolcuların kendi kullanımları için yurt dışından getirdikleri telefonların kullanım izni için 100 lira harç ödenmesi gerekecek

Maliye Bakanlığı'nın, 6322 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile 492 sayılı Harçlar Kanununa eklenen yolcu beraberinde getirilen telefon kullanım izin harcı ile yetkilendirme belgeleri ve müşavirlik ruhsat harçları ilişkin Harçlar Kanunu Genel Tebliği, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Buna göre, ticari mahiyette olmaksızın, yolcuların kendi kullanımları için yurt dışından getirdikleri alıcısı bulunan verici portatif telsiz telefon cihazları kullanım izni için 100 lira harç ödenmesi gerekecek.

Yolcuların kendi kullanımları için yurt dışından getirdikleri alıcısı bulunan verici portatif telsiz telefon cihazları, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna veya mobil iletişim sunan işletmecilerin (GSM şirketleri) abone kayıt merkezlerine yapılan başvuru üzerine kayıt altına alınarak kullanıma açılıyor ve elektronik kimlik bilgisi daha sonra kontrol ediliyor. Söz konusu cihazlara ilişkin harcın, elektronik kimlik bilgisinin kayıt altına alınması için anılan kuruma veya abone kayıt merkezlerine başvurulmadan önce vergi dairesine ödenmesi gerekecek. Yolcu beraberinde getirilen telefonlara ait kullanım izin harcı; vergi dairesince, alındı belgesinde telefona ait elektronik kimlik bilgisine (IMEI numarası) yer verilerek tahsil edilecek.