Advertisement

Borsa İstanbul (BIST) 100 Endeksi, haftanın ilk işlem gününe yüzde 0.57 azalışla 1,054.55 puandan başladı. Endeks, sonrasında yön değiştirdi.

Cuma günü 985.38 puana kadar gerileyen gösterge endeks, sonrasında yükselişe geçerek yüzde 2.53 artıda tamamlamıştı.

Borsa İstanbul, geçen hafta sonunda Endekse Bağlı Devre Kesici Sistemi (EBDKS) oluşturulmasına karar verdiğini açıkladı. Pay bazında çalışan ve aşırı dalgalanmalarda işlemleri geçici olarak durdurarak yatırımcıları panik işlemlerinden korumaya yarayan devre kesici sistem bugün devreye girdi.

Buna göre BIST 100 Endeksi'nin gün içerisinde, önceki günün kapanışına göre ilk eşik olarak yüzde 5 veya daha fazla ve ikinci eşik olarak yüzde 7 veya daha fazla düşmesi halinde işlemleri geçici olarak durdurulacak.

Geçen hafta 7 seviyesini aşarak rekor tazeleyen Dolar/TL kuru, Bloomberg verilerine göre Pazartesi günü sabah saatlerinde 7.4084'ü görmesinin ardından 7.34'lü seviyelerden alıcı buldu. Euro/TL kuru 8.7217'yi gördü.

JPMorgan Chase & Co.'nun endeksine göre yatırımcılar Türkiye'nin dolar cinsinden Hazine tahvillerini almak için talep ettiği prim 2 baz puan artışla 683 bp oldu.

Türkiye'de 2 yıl vadeli gösterge tahvillerin faizi 15 bp artarak yüzde 13.92 oldu. 10 yıllıkların faizi 10 bp artışla yüzde 14.37'ye çıktı.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıklamasına göre işsizlik oranı Mayıs ayında yüzde 12.8'den yüzde 12.9'ya yükseldi. Genç işsizlik yüzde 24.9 oldu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Perşembe günü menkul kıymet ile para ve banka istatistiklerini açıklayacak. Cuma günü cari işlemler dengesi, sanayi üretimi verileri yurt içi piyasaların seyri açısından önemli olacak. Ayrıca enflasyon beklentileri açıklanacak.

Yurt dışı gelişmelerde ABD ile Çin arasındaki gerginlikle ilgili gelişmeler ve koronavirüs pandemisine ilişkin haber akışı takip edilecek.