Advertisement

Borsa İstanbul (BIST) 100 Endeksi, haftaya yüzde 0.63 artıda 1.199,57 puan seviyesinden başladı. Bankacılık endeksi yüzde 0.47 ve holding endeksi yüzde 0.63 yükseliş kaydetti. Tüm sektör endeksleri güne yükselişle başladı.

Borsa endekslerinden iki sıfır atıldı

BIST 100 Endeksi, geçen haftayı 119.201,63 puandan tamamlamıştı. Endekslerden bugün itibarıyla iki sıfır atılması ile BIST 100 Endeksi'nin en son kapanış değeri 1.192,02 puan olarak güncellendi.

Dolar/TL geçen hafta 6.8196 ile 6.8672 arasında dalgalanmasının ardından haftaya 6.84'lü seviyelerde başladı. Mart ortasından bu yana oldukça dar bir bantta seyreden kurda 1 aylık tarihi volatilite yüzde 2.27, ima edilen volatilite yüzde 10.05 seviyesinde bulunuyor. Dolar, önemli piyasa paraları karşısında bir buçuk yıldan bu yana görülen en düşük seviyeye geriledi.

TL, euro karşısındaki kayıplarını yedinci güne taşıyarak beş ayın en uzun düşüş serisini genişletti. Euro/TL kuru tüm zamanların en yüksek seviyesine yaklaştı. İki yıl önce 8.0260 ile rekor göre kur, bugün 8 seviyesinin üzerinden alıcı buluyor.

Commerzbank FICC teknik analiz birimi yöneticisi Karen Jones, "Euro/TL'de yukarı yönlü baskı devam ediyor ve Ağustos 2018'deki rekor seviyeye yöneldi." dedi.

Türkiye 2 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi yüzde 10.46'da değişmedi. 10 yıllıkların faizi 4 baz puan azalarak yüzde 12.21'e indi.

Reel kesim güven endeksi Temmuz'da arttı

RKGE, Temmuz'da bir önceki aya göre 8.1 puan artarak 100.7 seviyesinde gerçekleşti. Aynı dönemde mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi (RKGE-MA) ise 9.6 puan yükselerek 99.4'e ulaştı.

İmalat sanayisi genelinde kapasite kullanım oranı (KKO), temmuzda bir önceki aya göre 4.7 puan artarak yüzde 70.7 seviyesine yükseldi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) geçen hafta Temmuz ayı politika toplantısını gerçekleştirdi. Beklentilere paralel olarak faiz değiştirmeyen TCMB, art arda gittiği dokuz faiz indiriminin ardından Haziran ayında değişikliğe gitmemişti.

Fed Çarşamba günü politika kararını açıklayacak

Bu hafta takip edilecek veriler arasında Çarşamba günü açıklanacak dış ticaret dengesi öne çıkıyor. Ayrıca Merkez Bankası'nın enflasyon raporu açıklanacak. Perşembe günü ekonomik güven endeksi ve TCMB'nin haftalık menkul kıymet ile para ve banka istatistikleri yayınlanacak.

Yurt dışında ise yatırımcılar tarafından Fed'in Çarşamba günü açıklayacağı politika kararı yakından izlenecek.