Bloomberg HT Haberler Yurtiçi piyasalar "Fed" ile patladı
PİYASALAR

Yurtiçi piyasalar "Fed" ile patladı

  • Yurtiçi piyasalarda, Fed'in varlık alımlarını azaltmama kararı ile hızlı alımlar geldi (17:40'ta güncellendi)

Giriş: 19 Eylül 2013, Perşembe 09:54
Güncelleme: 19 Eylül 2013, Perşembe 17:41

(17:40'ta güncellendi)

Yurtiçi piyasalar, Fed Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) dünkü toplantısında, sürpriz bir şekilde varlık alım programını daraltmamasının etkisi ile, güçlü alışlarla açıldı.

Bloomberg'in Fed kararı öncesi düzenlediği ankete katılan 64 ekonomistin 33'ü, Fed'in Hazine tahvil alımlarını 5 milyar dolar ya da daha az düşürmesini beklerken, 31 ekonomist, 10 milyar dolar ya da daha fazla bir azaltım bekliyordu. Fed, dünkü toplantısından sonra yaptığı açıklamada, ekonomide iyileşmenin sürdüğüne ilişkin daha fazla işaret görmeleri gerektiğini kaydetti ve faiz oranlarındaki artışların büyümeyi olumsuz etkileme tehdidi konusunda uyarıda bulundu.

Fed'in bu sürpriz kararı sornası yurtdışı piyasalarda hisse senetleri hızlı yükselişler gösterirken, tahvil fiyatları düştü ve başta altın olmak üzere metaller ve emtiaya güçlü alımlar geldi.

Borsa İstanbul'da BIST 100 Endeksi güne dünkü kapanışa göre 3.553,65 puan ya da yüzde 4.76 yükselişle 78.214,15 puandan başladı. Güçlü alışların devam etmesi ile birlikte endeks yüzde 7.3 yükselerek 80,000 seviyesini aştı.