Advertisement
FAİZ-BONO ABONE OL

CUMHUR ÖRNEK – ARAŞTIRMA MÜDÜRÜ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) bugün toplandı. Ekonomistlerin tamamının beklediği gibi politika faizi %8,25'te sabit bırakıldı. Ancak piyasa faizlerinin sabit kalacağı anlamına gelmiyor; çünkü, politika faizi olarak tanımlanan 1 haftalık repo bir süredir TCMB’nin ana fonlama kalemini oluşturmuyor.

Banka Erdem Başçı döneminde koridor uygulaması başlatmış ve bir haftalık reponun politika faizi olarak önemi azalmıştı. ‘Anlaşılması güç’ olarak eleştirilen bu politika Mayıs 2018’de terk edilerek, para politikasında sadeleşmeye geçilmişti.

Ancak salgın sonrası oluşan olağanüstü koşullarda ‘sade’likten tekrar uzaklaşıldı. Bugün piyasaya verilen Türk lirası’nın maliyeti aşağıdaki 6 ana kalem tarafından belirleniyor. Dolayısıyla para politikasındaki duruşun sıkılığı/gevşekliğini takip etmek için politika faizi tek başına yeterli bir kalem olmaktan çıktı. Bir analiz yaparken hepsini ayrı ayrı takip etmeniz gerekiyor.

Temmuz PPK toplantısı öncesinde kısa vadeli Türk lirası faizlerine bakıldığında farklı vadelerde farklı faiz seviyeleri bulunuyor:

  1. Politika faizi - 1 hafta vadeli repo ihale faizi: %8,25 (22 Temmuz – 66 milyar TL)
  2. Piyasa yapıcı bankalara gecelik repo: %7,25 (22 Temmuz – 35.5 milyar TL)
  3. BIST gecelik repo: %9,75 (22 Temmuz – 2.8 milyar TL)
  4. Hedefli ilave likidite imkanı ile 90 Gün vadeli repo: %6,75 (14 Temmuz – 10 milyar TL)
  5. 90 gün vadeli Dolar/TL swap ihalesi: %8,05 (22 Temmuz – 1 milyar dolar)
  6. 180 gün vadeli dolar/tl swap miktar ihalesi: %7,00 (26 Haziran – 1 milyar dolar)