Advertisement
HABERLER ABONE OL

1- TCMB politika faizini sabit tuttu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizini yüzde 17'de tutarken sıkı duruşun uzun süre korunacağını söyleyerek sıkılaşma vurgusunu güçlendirdi.

Karar metninde, “Kurul, 2021 yılsonu tahmin hedefini dikkate alarak, enflasyonda kalıcı düşüşe ve fiyat istikrarına işaret eden güçlü göstergeler oluşana kadar sıkı para politikası duruşunun kararlılıkla uzun bir müddet sürdürülmesine karar vermiştir” değerlendirmesi yapıldı.

Ekonomistlerin beklentisi faizin yüzde 17 seviyesinde sabit tutulacağı yönündeydi.

2- Avrupa Merkez Bankası faiz değişikliğine gitmedi

Avrupa Merkez Bankası (AMB) gecelik mevduat oranını -%0,50 seviyesinde tuttu. Banka politika faizini %0,00, gecelik borç verme oranını %0,25 seviyesinde sabit bırakma kararı aldı.

AMB varlık alım programının aylık 20 milyar euro olarak süreceğini belirtirken pandemi varlık alım programını da 1,85 trilyon euroda tuttu.

3- S&P Türkiye'nin kredi notunu teyit etti, görünümü değiştirmedi

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), Türkiye'nin kredi notu ile not görünümünü teyit etti.

S&P'den yapılan açıklamada, Türkiye'nin Döviz cinsinden kredi notunun "B+", yerel para birimi cinsinden kredi notunun ise "BB-" olarak teyit edildiği bildirildi.

Ülkenin kredi notu görünümünün ise "durağan" olduğu kaydedilen açıklamada, Kovid-19 salgınına rağmen Türkiye ekonomisinin 2020'de kredi teşvikinin etkisiyle yüzde 0,9 büyüdüğünün tahmin edildiği belirtildi.

4- Erdoğan: 2. parti aşımız bu hafta sonuna kadar gelebilir

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ikinci parti aşının bu hafta sonuna kadar Çin'den gelebileceğini söyledi. Erdoğan beklentilerinin 10 milyon doz aşının gelmesi yönünde olduğunu açıkladı.

Erdoğan ayrıca restoran kısıtlamalarının kabine toplantısında ele alınacağını, bu konuda hala endişeleri olduğunu belirtti.

5- Biden'dan 17 jet kararname

ABD Başkanı Biden, görevindeki ilk gününde Donald Trump'ın politikalarını geri çevirmeye yönelik 17 kararnameye imza attı.

ABD Başkanı Biden, ilk olarak, federal bina ve yerleşkelerde Kovid-19 nedeniyle maske takılmasını zorunlu kılan bir karara imza attı.

Biden’ın imzaladığı 17 kararnamenin arasında, Müslüman ülkelere yönelik seyahat yasağının kaldırılması, Paris İklim Anlaşması'na ve Dünya Sağlık Örgütü’ne geri dönülmesi başlıkları yer aldı.

6- Yellen: ABD zayıf dolar hedeflememeli

ABD'nin yeni Hazine Bakanı Janet Yellen, Senato'da yaptığı konuşmada, "ABD zayıf dolar hedeflememeli, başkalarının da bunu yapmasına engel olmalıyız. Doların değeri piyasada belirlenmeli" dedi.

Teşvik paketini hazırlarken ABD'nin büyük borç yükünün farkındaydık diyen Yellen, "Faiz oranları bu kadar düşükken en akıllıca davranış büyük oynamak. Ekonomistler her zaman aynı fikirde değiller, ancak şu anda bir fikir birliği var ve daha fazla adım atılmazsa ekonomide uzun dönemli hasar oluşabilir. Başkan Biden, salgın süresince vergileri artırmak istemiyor. Teşvikleri hızlıca sağlamak istikrar için son derece kritik" ifadelerini kullandı.

7- Bitcoin'de kritik teknik seviye kırıldı

Bitcoin'in son dönemdeki hızlı yükselişi bu hafta ivme kaybetti. Popüler kripto paranın 3 günlük kaybı yaklaşı yüzde 10'u aştı.

Kayıplar Perşembe günü hızlanırken Bitcoin 32 bin dolar seviyesine kadar geri çekildi.

Piyasa değeri en yüksek ikinci dijital para Ethereum ise Bitcoin'den pozitif ayrıştı. Bloomberg Galaxy Kripto Endeksi yüzde 0.5 düştü.