Advertisement
HABERLER ABONE OL

ABD'nin yeni Hazine Bakanı Janet Yellen, Senato'da yaptığı konuşmada, "ABD zayıf dolar hedeflememeli, başkalarının da bunu yapmasına engel olmalıyız. Doların değeri piyasada belirlenmeli" dedi.

Janet Yellen, "Ekonomiyi yeniden inşa etmeliyiz, ABD'nin rekabet gücünü artırmalıyız" şeklinde konuştu.

Teşvik paketini hazırlarken ABD'nin büyük borç yükünün farkındaydık diyen Yellen, "Faiz oranları bu kadar düşükken en akıılıca davranış büyük oynamak. Ekonomistler her zaman aynı fikirde değiller, ancak şu anda bir fikir birliği var ve daha fazla adım atılmazsa ekonomide uzun dönemli hasar oluşabilir. Başkan Biden, salgın süresince vergileri artırmak istemiyor. Teşvikleri hızlıca sağlamak istikrar için son derece kritik" ifadelerini kullandı.

Ülkesiyle Çin arasındaki çekişmeye de değinen Yellen, "ABD, Çin'in zarar verici aktivitelerine karşı hazırlıklı olmalı. Yaptırımlar siber güvenlik ve diğer saldırılara karşılık vermede kritik bir araç. Yaptırım politikasını hızlıca gözden geçirmeye başlayacağım" dedi.

ABD'nin ekonomiyi canlandırmak ve büyük bir teşvik paketiyle uzun vadeli yaralara karşı kendini korumak için büyük davranması gerektiğini söyleyen Yellen, "Önümüzdeki birkaç ay içinde aşıyı dağıtmak, okulları yeniden açmak, devletlerin itfaiyecileri ve öğretmenleri işte tutmasına yardımcı olmak için için daha fazla yardıma ihtiyacımız olacak. Ayrıca işsizlik sigortası kontrollerinin hala devam ettiğinden emin olmak için daha fazla kaynağa ihtiyacımız olacak ve bu durumdaki ailelere yardım etmeliyiz" şeklinde konuştu.

Yellen desteğin faydalarının maliyetlerinden çok daha ağır basacağına inandığına işaret ederek, "Amerikalıların bu salgının son aylarına kadar dayanmalarına yardımcı olmak, insanlar işlerine geri dönerken onları güvende tutmak. Bu bizim ilk görevimiz." diye konuştu.

İlk günden itibaren Amerikan işçileri ve küçük işletmelere destek sağlayacağını vurgulayan Yellen, "Zaman içinde ikinci destek paketi için çalışmaya odaklanacağım. Bu karanlık zamanları atlatmamız gerektiğini düşünüyorum." dedi.

Yellen üretken ve rekabetçi bir ekonomiye sahip olabilmek için altyapı, AR-GE ve eğitime yatırım yapılması gerektiğinin altını çizerek, "Odak noktamız Wall Street değil ana cadde olmalı" değerlendirmesinde bulundu.

Ayrıca Yellen, kripto paraların terörün finansmanı ve kara para aklama açısından endişe kaynağı olduğunu aktardı.