Advertisement
HABERLER ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) faizleri sabit tuttu.

AMB gecelik mevduat oranını -%0,50 seviyesinde tuttu. Banka politika faizini %0,00, gecelik borç verme oranını %0,25 seviyesinde sabit bırakma kararı aldı.

AMB varlık alım programının aylık 20 milyar euro olarak süreceğini belirtirken pandemi varlık alım programını da 1,85 trilyon euroda tuttu.

Geçen ay 500 milyar euro artırılan Pandemi Acil Alım Programı’nın (PEPP) en az Mart 2022’ye kadar yürürlükte kalacağını bildiren AMB, vadesi gelen PEPP tahvillerine 2023 sonuna kadar yatırım yapmayı sürdürecek.

Karar metninde enflasyon hedefi gerçekleşene kadar faiz oranlarının mevcut ya da daha düşük seviyelerde tutulacağına vurgu yapıldı.

AMB’den faiz oranlarında veya varlık alımlarında değişiklik yapması beklenmiyordu.

Lagarde: Kurun enflasyon üzerindeki etkilerini izliyoruz

AMB Başkanı Christine Lagarde kararın ardından yaptığı toplantıda Euro Bölgesi ekonomisinin 2020'nin son çeyreğinde daralma kaydettiğini ve salgın vakalarındaki artışın ve kısıtlamaların ilk çeyrekte de büyümeyi baskılayacağını belirtti.

Aşılamanın başlamasının önemli bir aşama olduğunu belirten Lagarde bu konuda zorlukların sürdüğünü ve pandeminin ekonomi üzerinde ciddi risk olmayı sürdürdüğünü ifade etti.

Ekonomide belirsizliğin yüksek kaldığını vurgulayan Lagarde kısa vadeli görünüm için aşağı yönlü risklerin söz konusu olduğunu söyledi.

Lagarde enflasyonun düşük kaldığını ifade ederken enflasyıonla ilgili olarak "AMB olarak enflasyon üzerindeki kur etkisini gözlemliyoruz. Pandeminin etkileri azalınca orta vadede enflasyon konusunda yukarı yönlü baskılar bekleniyor." değerlendirmesini yaptı.

Mali teşviklerle ilgili çağrısını yineleyen Lagarde bu konuda, "Parasal destek hala gerekiyor, mali politikalarda da güçlü adımlar önemli. Mali destekler hedefli ve geçici olmalı. AB teşvik paketi gecikme olmadan hayata geçirilmeli." dedi.

Başkan Lagarde Avrupa Merkez Bankası'nın elindeki tüm araçları kullanmaya hazır olduğunu belirtti.

Soru-cevap bölümünde dijital euroya ilişkin soruyu cevaben Başkan Lagarde, "Dijital bir euromuz olsa bile banknotlar hayatımızda kalmaya devam edecek. Dijital euro ile ilgili süreç yıllar alabilir" ifadelerini kullandı.