Advertisement
HABERLER ABONE OL

1- IMF, Türkiye'ye ilişkin büyüme beklentisini açıkladı

Uluslararası Para Fonu (IMF), Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 6 büyümesinin beklendiğini duyurdu.

Uluslararası Para Fonu (IMF), Türkiye ekonomisinin 2021'de pozitif büyümeye devam etmesinin beklendiğini belirterek, ülke ekonomisinin bu yıl yüzde 6 oranında büyümesinin öngörüldüğünü bildirdi.

IMF'den yapılan açıklamada, Türkiye ekonomisine ilişkin 4. Madde konsültasyonu kapsamındaki denetimin öncü bulguları paylaşıldı.

Açıklamada, Kovid-19 salgınının diğer tüm ülkelerde olduğu gibi Türkiye'de de sağlık ve ekonomiyi etkilediği aktarıldı.

Parasal ve kredi genişlemesine odaklanan politika müdahalesinin ekonomik büyümeye güçlü bir ivme kattığına işaret edilen açıklamada, ancak aynı zamanda önceden var olan kırılganlıkları artırarak ekonomiyi iç ve dış risklere karşı daha duyarlı hale getirdiği ifade edildi.

2- Fed faiz değiştirmedi

Fed, beklentilere paralel olarak federal fonlama faizinde değişikliğe gitmedi

ABD Merkez Bankası (Fed), Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) Ocak ayı toplantısının ardından beklentilere paralel olarak federal fonlama faizini değiştirmeyerek oy birliği ile yüzde 0-0.25 aralığında sabit bıraktı.

Fed, tahvil alımıyla ilgili sözlü yönlendirmesinde de değişikliğe gitmedi.

Bankadan yapılan açıklamada, ekonomik toparlanmanın ve istihdamın ılımlı seyrettiği belirtilirken zayıf talebin ve petrol fiyatlarının enflasyonu baskıladığı, genel olarak finansal şartların destekleyici olmaya devam ettiği vurgulandı.

3- ABD'nin ilk kadın Hazine Bakanı Yellen yemin ederek göreve başladı

ABD Başkanı Joe Biden'ın Hazine Bakanı adayı Janet Yellen, Senato'dan aldığı onayın ardından yemin ederek görevine başladı.

Görevine başlayan Yellen, ABD Hazine Bakanlığının 231 yıllık tarihinde ilk kadın bakanı olarak tarihe geçti.

Tecrübeli bir ekonomist olan Yellen, 2014'te de Fed'in ilk kadın başkanı olmuştu. Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın Yellen'i yeniden Fed başkanlığına aday göstermemesiyle söz konusu göreve 2018'de Jerome Powell atanmıştı.

4- TCMB Başkanı Naci Ağbal, enflasyon raporunu açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal'ın ilk enflasyon raporu sunumunda sıkılaşma ve fiyat istikrarı mesajlarına devam ederken, banka Ekim raporundaki tahminlerini korudu.

Ağbal, enflasyonda yüzde 5 hedefine ulaşmak için tüm araçların kararlılıkla kullanılacağını ifade ederken, hedeften sapma olması durumunda önden sıkılaşma olabileceğine işaret etti. Ağbal son dönemde dile getirilen faiz indirim beklentilerine ilişkin olarak da "Faiz indirimlerine dönük bir gündemin konuşulmasının henüz çok erken olduğunu değerlendiriyoruz." ifadelerini kullandı.

TCMB bir önceki raporda açıklanan enflasyon tahminlerini korudu. TCMB Başkanı Ağbal, "Enflasyonun 2021 sonunda yüzde 9,4 olarak gerçekleşeceğini, 2022 sonunda yüzde 7'ye, 2023 sonunda ise orta vadeli hedef olan yüzde 5 seviyesine gerileyerek istikrar kazanacağını tahmin ediyoruz." dedi.

5- Beyaz Saray'dan Gamestop çılgınlığına müdahale sinyali

ABD'de sermaye piyasalarının gündeminde ticari aktivitesi soru işareti olan, buna rağmen hisseleri son günlerde hızlı yükseliş kaydeden bir şirket bulunuyor: Gamestop.

Sosyal medya üzerinden yapılan bir kampanyayla hisseleri bir haftada 8'e katlayan ve piyasa değerindeki artış 20 milyar dolara ulaşan Gamestop, ABD Hazine Bakanlığı'nın da radarına girdi.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki ABD Hazine Bakanlığı'nın ve ABD Başkanı Joe Biden'ın ekonomi ekibinin Gamestop hisselerinde yaşanan gelişmeleri takip ettiğini belirtti. Psaki şirket hisselerindeki hareketleri olağandışı olarak nitelendirirken, yaşananlar sonrasında Borsanın ABD ekonomisinin sağlığı açısından bir gösterge olmadığına bir kez daha kanıt sunduğunu belirtti.

Reddit gibi platformlarda başlayan tartışmalarla şirketin hisselerinde hızlı bir çıkış yaratılırken, yıla 19 dolarla başlayan şirket hisselerinin değeri 300 doları aştı. Sadece 27 Ocak gününde şirket hisselerinde günlük yükseliş yüzde 118 oldu.

6- Getir, Londra'da faaliyete geçti

Getir kurucusu Nazım Salur, Twitter'dan yaptığı paylaşımda Getir'in Londra'da faaliyete geçtiğini duyurdu.

Nazım Salur Getir’in Türkiye dışında da faaliyete geçmesine dair son gelişmeleri ve yeni finansman planlamalarını Bloomberg HT ekranlarında anlatmıştı.

Bu yıl en az Türkiye dışında 3 ülkede de faaliyete geçeceklerini söyleyen Salur, yakın zamanda açıklayacakları şehrin Avrupa’da olduğunu da belirtmişti. Halka açılma konusunda da Getir Kurucusu, kısa vadede böyle bir planlarının olmadığını ifade etmişti.

7- Gıda Komitesi'nde gıda enflasyonu ele alındı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Gıda Komitesi'nin çalışmaları hakkında bir basın açıklaması yaptı.

Açıklamada, Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi'nin Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan'ın ev sahipliğinde Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal ile Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel'in katılımıyla toplandığı belirtildi

Toplantıda, Türkiye'de işlenmiş ve işlenmemiş gıda fiyat gelişmelerinin yanı sıra salgın süresinin 2020 yılı gıda fiyatlarına etkisi, küresel tarımsal emtia fiyatlarındaki gelişmelere ilişkin hususlar ve 2021 yılı beklentilerinin değerlendirildiği açıklandı.

Gıda Komitesi'nin basın açıklamasında, "Uluslararası arz-talep gelişmeleri ve salgının seyri göz önünde bulundurularak, bazı gıda ürünlerinde son aylarda alınan tedbirlerin fiyatlar üzerindeki etkileri ele alınmıştır" denildi.

Açıklamada, "Komitenin; gıda ve alkolsüz içecekler grubunda ileriye dönük üretim ve fiyat gelişmelerini öngörebilmesini kolaylaştıracak veri tabanlı çalışmaları sürdürmesi kararlaştırılmıştır. Bu kapsamda; tarımsal ürünler ve gıda piyasalarındaki gelişmeler konusunda zamanlı kararlar almaya fayda sağlayacak bir Erken Uyarı Sistemi'nin oluşturulmasına ilişkin teknik altyapı çalışmaları Komiteye sunulmuş ve kurumlar arası işbirliğinin çerçevesi belirlenmiştir" ifadelerine yer verildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gıda fiyatlarıyla ilgili olarak esnafa "Gerek sebze, gerek meyve ve bakliyatta çok ciddi fiyat farkları olduğunu görüyoruz, bunun için Ticaret Bakanlığı yoğun çalışma içinde, önümüzdeki bir ay içinde çok daha kontrollü bir şekilde yürüteceğiz" dedi.