Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

1- TCMB politika faizini sabit bıraktı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, piyasa beklentilerine paralel şekilde politika faiz oranını sabit tutarken, karar metninde "mevcut sıkı duruşun kararlılıkla sürdürüleceği" ifadelerine yer verdi.

2- Fed faiz değiştirmezken, 2023 sonuna kadar iki faiz artışı öngördünü açıkladı

Fed, beklentilere paralel olarak federal fonlama faizinde değişikliğe gitmedi ve 2023 yılı sonuna kadar iki faiz artışı öngördü. Fed'in 2021 yılına ilişkin büyüme beklentilerindeki güncelleme, ekonomik aktiviteye yönelik iyimser bakışını da ortaya koydu.

3- Biden ile Erdoğan NATO Zirvesi'nde görüşme gerçekleştirdi

Brüksel'de düzenlenen NATO Zirvesi'ne katılan ve zirve kapsamında Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşme gerçekleştiren ABD Başkanı Joe Biden, "Erdoğan ile çok iyi bir toplantı gerçekleştirdik, ekiplerimiz çalışacak." açıklamasında bulundu.

4- Çin'le swap anlaşması 35,1 milyar TL artışla yenilendi

TCMB, Çin Halk Cumhuriyeti Merkez Bankası ile 30 Mayıs 2019 tarihinde imzalanan ikili para takası (swap) anlaşmasının 35,1 milyar TL ve 23 milyar Çin yuanı artırılarak toplam 46 milyar TL ve 35 milyar Çin yuanına ulaştığını duyurdu.

TCMB'den yapılan açıklamada, artırılan söz konusu rakamın 15 Haziran 2021 tarihi itibariyle TCMB hesaplarına girdiği duyuruldu.

5-Euro Bölgesi’nde TÜFE Mayıs’ta arttı

Enerji fiyatlarındaki sert yükseliş ve hizmet sektöründeki artışla Euro Bölgesi enflasyonu Mayıs’ta yükseldi.

Eurostat verilerine göre, enflasyon aylık bazda yüzde 0.3, yıllık bazda yüzde 2 arttı. Böylece enflasyon Avrupa Merkez Bankası’nın enflasyon hedefinin üzerine çıktı.

6- Konut fiyatlarındaki artış rekor tazeledi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın hazırladığı konut fiyat endeksi Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 2 oranında artarken, geçen yıla göre yüzde 32,4 artış kaydetti.

Yeni konutlar için fiyat endeksi geçen yıla göre yüzde 35,6 artarken yeni olmayan konutlar fiyat endeksi ise yüzde 31,6 artış gösterdi.

7- AB, ABD'de yaşayanlara yönelik seyahat kısıtlamasını kaldırdı

Avrupa Birliği (AB), potansiyel koronavirüs varyantlarının yayılmasına ilişkin endişelere rağmen, normalleşme yolundaki son adımlardan birini de atarak, ABD vatandaşlarının AB ülkelerine olan seyahat kısıtlamalarını kaldırdı.