Advertisement
HABERLER ABONE OL

Yurtiçi piyasalar gram altın ve Dolar/TL kurunda sert yükselişlerin yaşandığı bir haftayı geride bıraktı.

Piyasaların yakından izlediği Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplantısında beklentilerin üzerinde faiz indirimi gerçekleşti.

Küresel piyasalarda ise güçlü gelen şirket bilançolarının olumlu etkileri devam ederken, Çin'de ekonomik toparlanmaya dair önemli göstergelerde beklentilerin altında kalan veriler endişeleri artırdı.

1- Merkez Bankası "Bu yıl sınırlı alan kaldı" dedi, faizi yüzde 16'ya çekti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu politika faizini yüzde 18'den yüzde 16'ya çekti. Piyasanın beklentisi faizin 50 baz puan indirilmesi yönündeydi. TCMB, politika faizinde yapılan aşağı yönlü düzeltme için “yıl sonuna kadar sınırlı bir alan kaldığını” açıklarken, kararın açıklanmasının ardından dolar/TL tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü.

2- Dolar/TL tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü

Dolar/TL, TCMB'nin faiz kararından sonra yüzde 4'ten fazla yükselerek 9,66 seviyesinin üzerini görürken Türk lirası son iki günde en fazla değer kaybeden gelişen ülke para birimi oldu.

3- Bitcoin'de yeni rekor

Bitcoin, ProShares Bitcoin Strategy Borsa Yatırım Fonu’nun (ETF) New York borsasında işlem görmeye başlamasının ardından yüzde 2,1’e ulaşan yükselişle 66 bin doları aştı ve rekor kırdı. Böylece Bitcoin’in 2021 başından bu yanaki yükselişi yüzde 120’yi aştı.

Stratejistler bir sonraki rallide direncin 90-100 bin dolar arasında olacağını düşünüyor.

Diğer başlıca kripro varlıklar da Bitcoin’in yükselişinden destek buldu. İkinci en büyük dijital para birimi Ether de yükselirken, Bloomberg Galaxy Crypto Indeksde değer kazandı.

4- Mali Eylem Görev Gücü (FATF) Türkiye’yi ‘Gri Listeye’ ekledi

Türkiye, Malî Eylem Görev Gücü (FATF) tarafından kara paranın aklanması ve terörizmin finansmanını engellemede başarılı olamadığı için ‘gri liste’ye alındı.

FATF, Türkiye’nin Uluslararası İşbirliği İnceleme grubu tarafından özel izlemeye alınması tavsiyesinde bulunmuştu. ‘Gri liste’ olarak da bilinen bu grubun içerisinde Arnavutluk, Fas, Suriye, Güney Sudan ve Yemen gibi ülkeler bulunuyor.

5- Çin'de enerji ve gayrimenkul krizi ekonomiyi zayıflattı

Çin ekonomisi üçüncü çeyrekte, gayrimenkul çöküşü ve enerji krizi gibi dalgalanmaların etkisi ile zayıfladı.

Ulusal İstatistik Bürosu tarafından açıklanan verilere göre, ülkede gayrısafi yurt içi hasıla bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4,9 artış kaydetti. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan beklentisi büyümenin yüzde 5 seviyesinde gerçekleşmesi yönündeydi.

6- Evergrande son dakika ödemesi ile temerrütten kurtuldu

China Evergrande Group, bu hafta sonu süresi dolacak tahvil kupon ödemesini gerçekleştirerek temerrüdün eşiğinden döndü. Devlet destekli Securities Times gazetesinin ‘ilgili kanallara’ dayandırdığı haberine göre, şirket 83,5 milyon dolarlık ödemenin havalesini gerçekleştirdi ve fonlar tahvil sahiplerinin eline Cumartesi gününden önce geçecek.

7- Fed Başkanı Powell’dan enflasyonun kalıcı olabileceği mesajı

Fed Başkanı Jerome Powell, ABD ekonomisine dair yaptığı açıklamalarda, ekonomik toparlanmanın “çok dengesiz” olduğunu ve enflasyonun beklenenden daha kalıcı olabileceğini belirtti. Faizleri artırmak için erken olduğunu vurgulayan Powell, “Sabırlı ve çok dikkatliyiz.” ifadelerini kullandı.

Varlık alımlarını azaltma yolunda olduklarını belirten Powell, "Enflasyonun ısrarla daha yüksek seviyelere çıkması konusunda ciddi bir risk görseydik, fiyat istikrarını korumak için araçlarımızı kesinlikle kullanırdık.” dedi.