7 başlıkla bu hafta nasıl geçti?
Geride kalan haftanın en önemli gündemi başta asgari ücrette yapılan ara zam miktarı olmak üzere BDDK'nın yapmış olduğu TL ticari kredilerde getirilen düzenlemelerin yankıları oldu. Yurtdışında ise Rusya'nın, 1918'den bu yana ilk kez temerrüde düşmesi ve resesyon endişeleri gündemde ilk sıralarda yer aldı.
Geçtiğimiz hafta yurtiçinde yoğun bir gündem takip edildi. Hafta boyunca asgari ücrete yapılacak olan ara zam gündemin en çok takip edilen haberi oldu. Ayrıca BDDK'nin TL ticari kredilere getirdiği düzenlemenin yankıları bu hafta da devam etti. Elektronik ticarette haksız ticari uygulamada bulunan platformlara yönelik teklif komisyondan geçti. Yurtdışı piyasalar ise Rusya'nın, 1918'den bu yana ilk kez temerrüde düşmesini ve resesyon endişeleri gündemin önemli maddeleri arasında yer aldı.
İşte geride bıraktığımız haftada öne çıkan 7 gelişme...
1. Yeni asgari ücret 5 bin 500 TL
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, net asgari ücretin yaklaşık yüzde 30 artışla 4.253 TL’den 5 bin 500 TL’ye çıkartıldığını açıkladı. İstanbul’da düzenlenen basın toplantısında konuşan Erdoğan, “İşçi başına devletimiz işverene de 100 lira destek verecektir” dedi.
2. BDDK'dan TL ticari kredilerde getirilen düzenlemelerin yankıları devam etti
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), cuma günü açıkladığı kredi kullandırımı kararına ilişkin, "Bağımsız denetime tabi bir şirket olması, şirketin yabancı para (YP) nakdi varlıklarının TL karşılığının 15 milyon liranın üzerinde olması ve şirketin YP nakdi varlıkların TL karşılığının aktif toplamından veya son 1 yıllık net satış hasılatından büyük olanının yüzde 10'unu aşması... Herhangi bir şirketin karar kapsamına girebilmesi söz konusu 3 şartın hepsinin birden sağlanması gerekmektedir." açıklamasını yaptı.
3.E-ticaret kanun teklifi komisyondan geçti
Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonunda kabul edildi. Teklif ile elektronik ticarette haksız ticari uygulamada bulunan elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcıya, haksız uygulamada bulunulan her bir elektronik ticaret hizmet sağlayıcı için 10 bin liradan 100 bin liraya kadar idari para cezası verilecek.
4. "Yoksulluk sınırı 20 bin lirayı aştı"
Türk-İş'in Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması'nın 2022 Haziran ayı sonucuna göre; gıda enflasyonu yüzde 117'yi aştı. Dört kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması tutarı yani açlık sınırı 6 bin 319 liraya, yoksulluk sınırı da 20 bin 818 liraya çıktı. Bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 8 bin 313 liraya yükseldi.
5. Rusya, 1918'den bu yana ilk kez temerrüde düştü
Rusya'nın iki eurobond kuponunda 1 aylık ek süre Pazar günü dolarken, ülke bu ödemelerinde temerrüde düşürüldü. Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov temerrüt bildiriminin bir 'komedi' olduğunu ifade etti. Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov ülkenin temerrüde düştüğünü kabul etmedi.
6. Elektrikli araçlarda ÖTV indirimi kapıda
2023’te piyasaya sunulması planlanan Türkiye’nin yerli otomobili Togg’u teşvik etmek üzere elektrikli araçlarda ÖTV oranının yüzde 60’tan yüzde 10’a indirilmesini öngören teklif TBMM'de ilgili komisyonda gündeme geldi. Teklifle Türkiye'deki diğer elektrikli araçların fiyatlarında da indirim söz konusu olacak.
7. BofA/Hartnett: Resesyon şokuna hazırlanın
Bank of America Baş Yatırım Stratejisti Michael Hartnett artan faizlerin enflasyonu geriletmediğine dikkat çekerek, bir resesyon şoku için hazırlanılması gerektiğini ve bankanın piyasa göstergelerinin üç haftadır ayı piyasasına işaret ettiğine dikkat çekti