Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bank of America'nın Baş Yatırım Stratejisti Michael Hartnett, S&P 500 için 50 yılı aşkın süredir yaşanan en kötü ilk yarının ardından piyasalar için bir "resesyon şoku"nun başladığını söylüyor.

Geçtiği bir bilgi notunda, Fed’in agresif faiz artışlarıyla ilgili beklentilerin zirveye yaklaştığını kaydeden Hartnett, enflasyon beklentilerinin aynı şekilde ilerlemediğini ve bankanın boğa ve ayı piyasalarını öngörmeyi hedefleyen indikatörlerinin art arda üç haftadır ayı piyasasına işaret ettiğine vurgu yaptı.

Kontrolden çıkmış enflasyon ve şahinleşen merkez bankaları nedeniyle yatırımcılarda oluşan küresel ekonominin daralabileceği endişeleri bu hafta Borsa ve tahvil piyasalarının sermaye çıkışlarıyla sarsılmasına neden oldu.

EPFR Global verilerine göre ABD borsalarına yarım milyar dolarlık bir giriş yaşansa da küresel bazda 29 Haziran’a kadar olan haftada küresel borsalardan 5,8 milyar dolarlık fon çıkışı yaşandı.

Veriler, tahvillerin 17 milyar dolarlık itfaya sahip olduğunu gösteriyor.

Merkez bankaları agresif faiz artışlarına başladığında bile enflasyon sabit kalırken, yatırımcıların yaklaşan resesyon endişeleri üzerine riskli varlıklardan çıkışı üzerine piyasalar çalkalandı.

1990'a kadar giden Bloomberg verilerine göre; dünya genelinde hisse senetleri ve tahviller rekor düzeyde düşüş yaşadı ve yarım yüzyıldan fazla bir süredir en kötü ilk yarı performansıyla S&P 500 Endeksi’nde 8 trilyon dolardan fazla kayıp görüldü.

Bloomberg anketlerine göre diğer iyimser stratejistler ikinci yarıda stokların en azından kısmen düzelmesini bekliyor. Ancak Morgan Stanley’den Michael Wilson’ın aralarında olduğu uzmanlar market dibi görene kadar daha fazla düşüş olabileceği konusunda uyardı.

Goldman Sachs stratejistleri Cuma günü yatırımcıların ılımlı bir resesyonu fiyatlaması sebebiyle hisse senedi piyasalarında yeni satış dalgası riskinin hâlâ yüksek olduğunu söyledi.

Önümüzdeki bilanço sezonu yüksek fiyatların ve düşük Tüketici Güveninin şirket kârlarındaki etkisini ölçek isteyen yatırımcılar için önemli olacak.