Bloomberght
SON DAKİKA
Bloomberg HT Haberler Elektronik ürünlerde zam kapıda: Yüzde 25 artış beklentisi

Elektronik ürünlerde zam kapıda: Yüzde 25 artış beklentisi

  • Perakende satışlar Mart'ta savaşa rağmen güçlü bir duruş sergiledi. Satış hacmini destekleyen bilgisayar ve iletişim aygıtları tarafındaki talep artışını Bloomberg HT'ye değerlendiren MOBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kemal Turnacı, savaş ortamında fiyatlar daha yükselecek beklentisiyle talebin arttığını belirtti.

  • Turnacı, çip krizi ve lojistik maliyetlerdeki yükseliş ile ilk 3 ayda yüzde 20 fiyat artışı yaşandığını belirtirken "Yıl genelinde tekrar yüzde 25 artış daha söz konusu olabilir" dedi.

Elektronik ürünlerde zam kapıda: Yüzde 25 artış beklentisi
11 Mayıs 2026, 13:50 Güncelleme :

ALARA AKGÜN

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre perakende satışlar Mart ayında aylık yüzde 2,6 artış gösterdi. Şubat ayında yüzde 0,2’lik düşüş kaydedilmişti. Sektör bazında ise en hızlı yükseliş, Mart’ta yüzde 6’lık artışla bilgisayar ve iletişim cihazlarında gerçekleşti.

Bloomberg HT’ye konuşan Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş İnsanları Derneği (MOBİSAD) Başkanı Mustafa Kemal Turnacı, artan maliyetlerin fiyatlara yansıma ihtimaline dikkat çekti.

Turnacı, “Artan çip krizi ile üretici firmalarımız fiyat artışlarını vatandaşa yansıtmamıştı. Ancak Ocak ayında maliyetlerdeki yükselişle birlikte, ortalama üç ayda yüzde 20 artış söz konusuydu ve bu artışın yıl genelinde yüzde 25 daha çıkabileceğini öngörüyoruz. Bunun sebepleri arasında ABD-İran gerilimi ve küresel çip krizini görüyoruz” ifadelerini kullandı.

İletişim cihazlarındaki talep artışının fiyat beklentisiyle bağlantılı olduğunu belirten Turnacı, vatandaşların ihtiyaçlarını öne çektiğini söyledi: “İletişim cihazları hayatı kolaylaştırdığı için talep sürüyor. Fiyat artışı beklentisi ile satın alımlar erkene çekiliyor.”

"Taksitte 20 bin sınırı kalksın" çağrısı

Turnacı, teknolojik ürünlere erişimde taksit sınırlarının yükseltilmesi gerektiğini de vurguladı: “12 taksitte 20 bin TL olan sınır, özellikle satış noktası sayısı sınırlı olan KOBİ’leri olumsuz etkiliyor. Taksit sınırının yükseltilmesi için kaygılarımızı Maliye Bakanlığı’na iletiyoruz. Aksi halde bu durum, teknolojik ürünlerde kayıt dışılığa neden oluyor.”

Yenilenmiş ürün pazarına ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Turnacı, “Bu yıl yenilenmiş ürün pazarının 660 bin adetten 1,5 milyon adede ulaşabileceğini öngörüyoruz. Kayıt dışılığı göz önüne aldığımızda ise bugün 17 milyon adet telefon satışının yapıldığını, bunun 12 milyon adedinin legal kanalda olduğunu biliyoruz. Makul vergi indirimi ve taksit kısıtlamalarıyla kayıt dışı ekonominin kayıt içine alınması, ülke ekonomisine ciddi katkı sağlayacaktır” diye konuştu.