Advertisement
HABERLER ABONE OL

Yurt içi piyasalarda geçen hafta en önemli gündem maddeleri enflasyon verileri, asgari ücret görüşmeleri ve Boğazlar'ın girişinde bekleyen Rus ve Kazak petrolü taşıyan gemilerle ilgili gelişmeler oldu.

Küresel piyasalar ise başta ABD üretici enflasyonu olmak üzere farklı enflasyon verilerini, Çin'deki salgın önlemlerindeki gevşeme kararlarını ve finansın tepe isimlerinden gelen uyarıları izledi.

1- Enflasyonda 1,5 yıl sonra ilk yavaşlama

Kasım'da yıllık enflasyon 1,5 yılın ardından ilk kez yavaşladı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Kasım'da yıllık enflasyon yüzde 84,39 oldu. Aylık olarak artış yüzde 2,88 düzeyinde gerçekleşti. Böylelikle aylıkta artış serisi 47. aya yükseldi. Kasım ayında enerji grubunun etkisiyle üretici enflasyonunda ise çok daha hızlı bir toparlanma izlendi. Ekim'de aylık yüzde 7,83 olan üretici enflasyonu Kasım'da yüzde 0,74 olarak kaydedildi.

2- Asgari ücret maratonunda ilk görüşme

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılan asgari ücret çalışmasına göre, işçilerin asgari ücret beklentisi 7 bin 500 TL, işverenlerin asgari ücret beklentisi de 7 bin TL oldu.

3- Boğazlar'ın girişinde petrol tankerleri trafiği

Batılı ülkelerin Rusya'nın petrol ihracına getirdiği yeni kısıtlamaların ardından Boğazlar'dan geçiş için bekleyen tankerlerin sayısı arttı. ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Boğaz girişinde bekleyen Kazak petrolü taşıyan gemilerin Rus petrolüne yönelik yaptırımlara dahil olmadığı konusuna açıklık getirdiklerini söyledi.

4- Çin Kovid-19 kısıtlamalarında yeni yaklaşımını açıkladı

Çin, Kovid-19 kısıtlamalarının gevşetilmesinin yeni bir işareti olarak evde karantinaya izin verileceğini duyurdu. Ülkede günlük hayatın parçası haline gelen, sağlık kodu ve test sonucu gösterme zorunluluğu da kaldırılacak.

5- ABD'de üretici fiyatları Kasım'da tahminleri aştı

ABD'de üretici fiyat endeksi (ÜFE) Kasım ayında tahminleri aştı. Bu durum Fed'in faiz artışlarının 2023'te sürebileceği sinyalini verdi.

6- Finansın tepe isimlerinden uyarılar

Yatırım bankalarının tepe isimleri, 2023 yılında ABD ekonomisinin resesyona girmesinin mümkün olduğu ve finans sektöründe işten çıkarmalar olabileceği konusunda uyardı.

7- Putin: Nükleer savaş riski artıyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Çarşamba günü yaptığı açıklamada nükleer savaş riskinin arttığı uyarısında bulundu.