Advertisement
HABERLER ABONE OL

Geride bırakılan hafta küresel piyasalar için enflasyon göstergeleri ve para politikası patikası açısından kritik gelişmelere sahne olurken, yurt içi piyasalarda mevduat faizlerinin 20 yılın zirvesine çıkması ve kur korumalı mevduatlarda faiz sınırının kaldırılması gelişmeleri öne çıktı.

İşte 7 başlıkla geçen hafta...

1- Erdoğan duyurdu: Doğalgaz ve elektrikte indirim

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Nisan ayında elektrikte yüzde 15 indirime gidiyoruz. Sanayide kullanılan doğalgazda Nisan ayından itibaren yüzde 20 indirim yapıyoruz" dedi.

2- Mevduat faizi 20 yılın zirvesine çıktı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, 3 aya kadar vadeli mevduatlarda faiz 24 Mart haftası itibariyle yüzde 28,10 oldu. Böylelikle faiz 2003 yılından bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

3- Kur korumalı mevduat hesaplarında faiz üst sınırı kaldırıldı

Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre Hazine destekli Kur Korumalı Mevduat hesaplarında faiz tavanı kaldırıldı. KKM’lerde asgari faiz oranı politika faiz oranında olacak, üst sınırı banka belirleyecek.

4- Norveçli şirket Kuzey Irak'ta petrol üretimini durduruyor

Irak hükümetinin Kerkük-Ceyhan hattı üzerinden petrol sevkiyatını kesmesinin ardından Norveçli enerji şirketi DNO, Irak'ın kuzeyindeki petrol üretimini durdurmaya başladı.

5- Fed'in izlediği enflasyon göstergesi beklentilere paralel

Fed'in enflasyon görünümü açısından izlediği gösterge PCE deflatörde Şubat verileri yayımlandı.
ABD'de Şubat ayında PCE deflatör bir önceki aya göre yüzde 0,3 arttı. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi aylık bazda artışın yüzde 0,3 olması yönündeydi.

6- Euro Bölgesi çekirdek enflasyonunda yeni rekor

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) verilerine göre Euro Bölgesi'nde Mart ayı enflasyonu yüzde 0,9 ve yıllık enflasyon yüzde 6,9 artış gösterdi. Bloomberg anketinde medyan beklenti aylık yüzde 0,9 ve yıllık yüzde 7,1 olması yönündeydi. Çekirdek enflasyon ise yüzde 5,7 ile rekor seviyeye ulaştı.

7- Alibaba’dan tarihinin en kritik yapılanma kararı

Alibaba Group, yeni bir yapılanma ile 220 milyar dolarlık imparatorluğunu altı ana birime ayırmayı planladığını açıklandı. Bölünecek şirketlerin her birinin yönetim kurulunun olacağını duyuran Alibaba, bu şirketlerin halka arzını da değerlendireceklerini belirtti.