Advertisement
HABERLER ABONE OL

Geride bırakılan hafta küresel piyasalarda OPEC+'ın üretimi kesme kararının etkileri değerlendirilirken, yurt içi piyasalarda enflasyon ve TCMB tarafından yapılan bazı değişikliler öne çıktı.

İşte 7 başlıkla geçen hafta...

1. OPEC+'dan sürpriz kesinti kararı

OPEC+ Mayıs ayından itibaren günlük 1 milyon varili aşan petrol üretimi kesintisine gitme kararı aldı. Temmuz ayında Rusya'nın mevcut kesintisini genişletmesiyle petrol piyasasında 1,6 milyon varillik kesinti söz konusu olacak.

2. Enflasyon Mart'ta beklentinin altında kaldı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Mart ayına ilişkin tüketici ve üretici fiyat endekslerini yayımladı. Mart ayında enflasyon beklentilerin altında gerçekleşti. Üretici fiyatları tarafındaki gerilemenin etkisiyle üretici-tüketici enflasyonu arasındaki makas da iki yılın en düşük seviyesine geriledi.

3. İlk Togg Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teslim edildi

Yerli elektrikli otomobil markası Togg, ürettiği ilk otomobilini düzenlenen teslim töreni ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a teslim edildi. Erdoğan, "Bugün milletimizin 60 yıllık hayalinin gerçeğe dönüşmesine tanıklık ediyoruz. 2019 yılında ilk siparişi biz vermiştik. Bugün de ilk akıllı cihazı biz teslim alıyoruz" dedi.

4. Forbes Milyarderler Listesi'ni açıkladı

Forbes 2023 Milyarderler Listesi'ni yayınladı. Milyarderler Listesi'nde ilk sırayı LVMH'nin patronu Bernard Arnault alırken listede bu yıl Türkiye'den de 26 isim yer aldı. En zengin isim ise Erdemoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı SASA'nın patronu İbrahim Erdemoğlu oldu.

5. Mevduatta %60'lık TL payını tutturamayan bankaya ilave zorunlu karşılık

TL'nin toplam mevduat içindeki payı yüzde 60'ın altında olan bankalara ilave 5 puan yabancı para zorunlu karşılık uygulanacak.

6. ABD'de istihdam artışı soğudu, ücretler tırmandı

ABD'de Mart ayı tarım dışı istihdam verileri yayımlandı. Veriler sınırlı da olsa tarım dışı istihdamda beklentilerin üzerinde artış olduğunu gösterdi. Bununla birlikte istihdam artışının soğuduğu görüldü. Buna karşın ücretlerdeki artışta kıpırdanma dikkat çekti.

7. Tesla Türkiye'de satışlara başlıyor

Tesla, düzenlediği lansmanla Türkiye satışlarına başlayacağını açıkladı. ABD'li elektrikli araç devi Türkiye'ye ilk olarak Model Y aracıyla giriş yapacak. 4 Nisan itibariyle ön siparişlerin alınacağı belirtilirken teslimatların Mayıs'ta gerçekleştirileceği açıklandı.