Advertisement
HABERLER ABONE OL

Geride bırakılan hafta küresel piyasalar için ABD borç limiti krizi ve faizler konusunda gelişmelere sahne olurken, yurt içinde yeniden seçilen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları, tüketici kredilerindeki sert gerileme, ilik çeyrek büyümesi ve kur korumalı mevduatlarda önden ödemeli pirimin kaldırılması gelişmeleri öne çıktı.

İşte 7 başlıkla geçen hafta...

1- Erdoğan: Enflasyondan kaynaklanan sıkıntıları gidermek en öncelikli başlık

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, balkon konuşmasında ekonomiye ilişkin mesajlar da verdi. Erdoğan, "Enflasyonun yol açtığı fiyat artışlarından kaynaklanan sıkıntıları gidermek, refah kayıplarını telafi etmek, önümüzdeki günlerin en acil konu başlığıdır" dedi.

2- KKM'de önden ödemeli prim kaldırıldı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), kur korumalı mevduat uygulaması için yeni karar aldı.

1 Haziran'dan itibaren açılacak veya yenilenecek KKM hesaplarında prim ödemesi vade sonunda yapılabilecek. Prim ödemeleri TL olarak yapılacak.

3- ABD'de "borç limiti" tasarısı Senato'dan geçti

ABD Senatosu, borç limitinin artırılarak ülkenin temerrüde düşmesini önleyecek yasa tasarısını onayladı.

Beyaz Saray ile Cumhuriyetçiler arasında uzun süren müzakerelerin ardından üzerinde anlaşmaya varılan ve Temsilciler Meclisi'nde 117'ye karşı 314 oyla kabul edilen Mali Sorumluluk Yasa Tasarısı için ABD Senatosu'nda da oylama yapıldı.

4- Türkiye ekonomisi birinci çeyrekte yüzde 4 büyüdü

Deprem ve seçim öncesi kamu yatırımlarının artması ve enflasyon ortamında tüketicilerin taleplerini öne çekmesinin etkisiyle ilk çeyrekte büyüme yüzde 4 ile beklentilerin üzerinde gerçekleşti. İlk çeyrekte ihracattaki daralma dikkat çekerken, sektörel olarak bakıldığında tarım ve sanayideki gerileme de öne çıktı. İnşaat sektörü ise yüzde 5,1'lik büyüme ile 5 yılın en iyi performansını sergiledi.

5- Tüketici kredilerinde sert fren

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) yayımladığı veriler üzerinden yapılan hesaplamaya göre 26 Mayıs haftasında tüketici kredilerinde 13 haftalık, yıllıklandırılmış ve kur etkisinden arındırılmış büyüme yüzde 77,8 seviyesine geriledi. Bir önceki hafta tüketici kredilerinde büyüme yüzde 100,47'ye ulaşmıştı.

6- TCMB'nin net rezervi eksi 4,4 milyar dolar oldu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın net rezervi seçim öncesi haftada eksi 4,4 milyar dolara geriledi. Böylelikle net rezervlerde tarihi düşük seviye kaydedildi.

7- Otomotiv satışlarında rekor Mayıs'ta da sürdü

Mayıs ayı otomobil ve hafif ticari araç pazarı bir önceki yıla göre yüzde 70,9
artarak 111 bin 356 adet oldu. Böylece Mayıs ayları bazında rekor adede ulaşılırken Ocak-Mayıs döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 60,5 oranında artarak 445 bin 006 adet olarak gerçekleşti.