Advertisement
HABERLER ABONE OL

1- Türkiye 14 Mayıs'ta seçime gidiyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinin 14 Mayıs'ta yenilenmesine ilişkin kararı imzaladı. Karar Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı.

2- Merkez Bankası’ndan ihtiyaç kredisi faizine “örtülü üst sınır”

TCMB, bankalara gönderdiği yazıyla, ticari kredilerin ardından ihtiyaç kredilerine de örtülü faiz üst sınırı getirdi. TCMB’nin referans faizinin üzerinde oluşacak ihtiyaç kredisi faizi uygulayan bankalar, menkul kıymet tutma yükümlülüğüne tabi tutulacak.

3- ABD'de tarım dışı istihdam beklentileri aştı

ABD ekonomisi Şubat ayında 311 bin net tarım dışı istihdamla 225 bin olan beklentinin üzerinde bir istihdam artışı yarattı. Bu veriye karşın işsizlik oranı yüzde 3,6 ile yüzde 3,4’lük beklentilerin üstünde gerçekleşti. Ortalama saatlik kazançlar ise beklentinin altında artış kaydetti. Verilerin açıklanmasının ardından Fed swaplarında Mart'ta 50 baz puanlık faiz artışı olasılığı yüzde 50'nin altına düştü.

4- Şirketlere tek seferlik ek vergi

TBMM Genel Kurulunda kabul edilen borçların yapılandırılmasına ilişkin kanun teklifiyle depremden etkilenen illerin yeniden inşasında kullanılmak amacıyla kurumlar vergisi mükellefi şirketlerin, kurum kazancından indirim konusu yapılan istisna ve indirim tutarları ile indirimli kurumlar vergisine tabi matrahları üzerinden, dönem kazancı ile ilişkilendirilmeksizin yüzde 10 oranında; kurumlar vergisi istisnaları ile yurt dışından elde edilen ve en az yüzde 15 oranında vergi yükü taşıdığı tevsik edilen istisna kazançlar üzerinden ise yüzde 5 oranında tek seferlik ek vergi alınacak.

5- TCMB’den KKM’de prim düzenlemesi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) bankalardan Döviz dönüşümlü KKM’de müşterilere sunulan primin faize eklenmesini istedi. Böylelikle TCMB’nin ödeyeceği potansiyel kur farkı düşmüş olacak.

6- Powell’dan şahin faiz mesajı

Fed Başkanı Jerome Powell, ABD Senato Bankacılık Komitesi'nde yaptığı sunumda, yüksek enflasyonun faiz oranlarını beklediklerinden daha fazla artırmalarına yol açacağını belirtti.

7- Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayı Kılıçdaroğlu oldu

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Millet İttifakı'nı oluşturan 6 partinin cumhurbaşkanı adayı olarak açıklandı.