Advertisement
ENERJİ ABONE OL

ABD, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi halinde Avrupa’ya daha fazla LNG sağlamak için Katar’ın da aralarında bulunduğu doğalgaz üreticileriyle görüşüyor.

Dünyanın en büyük LNG ihracatçılarından olan Katar halihazırda tam kapasitede üretim yapıyor ve kargolarının büyük kısmı uzun dönem kontratlar dahilinde Asya’ya gidiyor.

Bloomberg’e konuşan kaynaklar ise Avrupa ve ABD’ye LNG ihraç etmenin büyük siyasi kazanımları olsa da Katar’ın Asya’daki ortaklıklarından vazgeçmek istemeyeceğini belirtiyor.

ABD ise olası yaptırımlar dahilinde Avrupa’nın karşılaşabileceği enerji tedarik sorunlarının üstesinden gelebilmek için alternatif tedarikçi olabilecek üreticilerle görüşüyor. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da Katarlı mevkidaşı Muhammed bin Abdülrahman El Tani ile gerçekleştirdiği görüşmede Rusya’nın Ukrayna sınırındaki aksiyonlarını tartıştı.

Konuyla ilgili bilgi sahibi kaynaklar, devletin kontrolünde olan Katar Enerji’nin spot piyasada az bir miktar olsa da LNG sattığını ve bunun büyük oranda Avrupa’ya gönderilebileceğini belirtti. Fakat buradaki hacmin çok az olduğunu ve çok büyük bir fark yaratmayacağını söyledi.

Katar Enerji Bakanı Saad El Kaabi, geçen yıl doğalgaz talebinin artmasıyla fiyatların yükselmesine rağmen fiyatları düşürmek için daha fazla doğalgaz üretemeyeceklerini söylemişti.

Avrupa’da karbon izinlerinin fiyatı, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal edebileceğine dair endişelerin doğalgaz fiyatlarını artırmasıyla yükseldi. Doğalgaz fiyatlarının yükselmesiyle kömür gibi fosil yakıtlardan elektrik üretmek daha ucuz hale gelirken karbon izin kontratları da bundan destek buldu.

Avrupa’da karbon fiyatları ton başına 89,68 euroya kadar tırmanarak tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı. Inspired Energy paylaştığı bir notta, “Karbon fiyatlarının yükselmesi bölgesel doğalgaz tedarik krizinin etkilerinin bir kısmını yansıtıyor. Bu boyutta bir yükseliş enerji geçiş dinamiklerini de kötü etkileyebilir” dedi.

ABD ise Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi halinde Avrupa’ya daha fazla LNG sağlamak için Katar’ın da aralarında bulunduğu doğalgaz üreticileriyle görüşüyor.

Dünyanın en büyük LNG ihracatçılarından olan Katar halihazırda tam kapasitede üretim yapıyor ve kargolarının büyük kısmı uzun dönem kontratlar dahilinde Asya’ya gidiyor.

Bloomberg’e konuşan kaynaklar ise Avrupa ve ABD’ye LNG ihraç etmenin büyük siyasi kazanımları olsa da Katar’ın Asya’daki ortaklıklarından vazgeçmek istemeyeceğini belirtiyor.

Almanya, ABD’nin Rusya’ya yaptırım uygulaması halinde enerji sektörünün yaptırımlardan muaf olması için ısrarcı.

Bloomberg’in haberine göre, şu an için taraflar arasında dolaşan belgelerde yer alan muafiyet Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi halinde uygulanacak yaptırım paketinin son versiyonunda yer alacak.

Rusya, Ukrayna sınırındaki varlığını artırırken ABD ve Avrupa’daki müttefikleri ise ekonomik yaptırımların nasıl olacağı üzerinde çalışıyor. Fakat Almanya enerji tedariğine uygulanacak herhangi bir yaptırımın Avrupa’yı riske atması konusunda endişeli.

Bloomberg’e konuşan bir Avrupa Birliği yetkilisi seçenekler arasında Moskova’nın kur dönüştürme kabiliyetini kısıtlayacak, Batı ile ticaretini etkileyecek ve önemli teknolojilere erişimini sınırlandıracak seçeneklerin masada olduğunu belirtti.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock geçen hafta yaptığı açıklamada verimli işlediği takdirde yaptırımların etkili olduğunu belirtirken ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken “En etkili yaptırımın hangisi olacağına dikkat etmeliyiz” dedi.

Altın fiyatları, Fed toplantısı öncesinde 1.850 doların üzerine tırmandıktan sonra geriledi. Gram altın ise küresel altın fiyatlarındaki yükselişten destek bularak dün 800 TL’nin üzerine tırmandıktan sonra düşüş yaşadı.

Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) salı ve çarşamba günü toplanarak Ocak ayı için faiz kararını açıklayacak. Bloomberg anketine katılan ekonomistler Fed’in bu toplantıda Mart ayındaki faiz artırımının sinyalini vermesini beklediklerini belirtti.

Goldman Sachs ise Fed’in politika faizini Wall Street’in beklediğinden daha agresif bir şekilde artırma riski olduğunu söyledi. Goldman Sachs Baş Ekonomisti Jan Hatzius, haftasonu müşterileriyle paylaştığı bir notta Mart, Haziran, Eylül ve Aralık’ta olmak üzere 4 adet faiz artırımı beklediklerini söyledi.

Bloomberg Economics’in çalışmasına göre Arjantin Fed’in faiz artırımlarına karşı en kırılgan ülke konumunda bulunurken, Türkiye ikinci sırada yer alıyor. Arjantin ve Türkiye’nin ardından en fazla risk altında bulunan diğer ülkeler ise Güney Afrika, Kolombiya, Mısır ve Brezilya.

Ons altın fiyatı

Ons altın, geçen haftayı yüzde 1’e yakın yükselişle kapatarak son 6 haftanın 5’ini kazançla geçirmiş oldu. Haftaya yatay bir seyir başlayan ons altın, küresel piyasalardaki risk iştahının azalmasından destek bularak salı günü 1.853 dolara kadar tırmandı. Fed toplantısı öncesinde hafif bir gerileme kaydeden değerli metal, çarşamba günü 1.846 dolar seviyesinde bulunuyor.

Gram altın fiyatı

Gram altın, geçen hafta küresel altın fiyatlarındaki yüksek seyre rağmen Dolar/TL ’deki dalgalanmadan etkilenmişti. Yeni haftaya da dolar kurundaki yükselişi takip ederek başlayan gram altın, sonrasında küresel altın fiyatlarında yaşanan yükselişle salı günü 805 TL’ye kadar yükseldi.

Küresel piyasalarda risk iştahının azalması ve yaşanan satış dalgası sonrasında fon yöneticileri portföylerini hedgelemek için satım opsiyonlarına akın etti. S&P500'de satım opsiyonlarının hacmi pazartesi günü Mart 2020’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Avrupa’da ise Euro Stoxx 50 Endeksi’nin düşeceğine dair kontratların sayısı Aralık ayından beri ilk defa 1 milyonu geçti. Rusya’da Moskova Borsası Ukrayna üzerinden ABD ile Rusya arasında artan gerginliğin etkisiyle pazartesi günü yüzde 5 değer kaybetti. ABD’de vadeli piyasaslar ve Avrupa piyasaları da küresel risk iştahının azalmasıyla haftaya düşüşle başlamıştı.

Küresel piyasalar bu akşam Fed Başkanı Powell’ın vereceği mesajları beklerken, ABD vadeli endeksleri artıda, Asya endeksleri karışık, dolar yatay seyrediyor.

Salı günü Wall Street endekslerinde düşüşler etkili oldu. S&P 500 yüzde 1,22, Nasdaq 100 yüzde 2,48 geriledi. Yine gün içi dalga boylarının yüksek olduğu bir işlem günüydü. S&P 500’de kayıplar bir ara yüzde 3’e yaklaştı. Daha sonra toparlanan endeks, teknoloji hisselerine gelen satışların da etkisiyle yeniden baskı altında kaldı ve ekimden bu yana en düşük seviyesine indi.

Bilançosunu açıkladıktan sonra günü yüzde 2,66 düşüşle tamamlayan Microsoft Corp. hissesi, Azure bulut çözümleri işinin hala büyümeyi destekleyecek performansa sahip olduğunu açıklamasının ardından vadeli işlemlerde yükselişe geçti. Öncesinde şirket çeyreklik satışlarının ilk kez $50 milyonu geçtiğini, karının da tahminleri aştığını duyurmuştu. Ancak Azure gelirlerinin önceki çeyreklere göre düşmesi hissede satışa neden olmuştu.

Asya’da Japon Nikkei ve Çin CSI 300 yatay, Hong Kong Hang Seng artıda. ABD 10 yıllık tahvil getirisi Fed kararı öncesi yüzde 1,77’de yatay.

Fed kararı öncesi dolar bir çok G-10 para birimi karşısında değer kaybederken, Norveç kronu gibi petrol bağlantılı para birimleri değer kazandı. Bloomberg Dolar Endeksi bu sabah yatay. Dolar/TL dün yüzde 0,21 yükselişle 13,4832 seviyesinden kapandı.

Ukrayna belirsizliği gerginlik yaratmaya devam ediyor

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal edip etmeyeceği belirsizliğini korurken, geçen haftaki müzakerelerin sonuçsuz kalmasının ardından küresel piyasalar da jeopolitik riskleri fiyatlamalara dahil etmeye başladı.

Son olarak ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna’yı işgal etmesi durumunda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e yaptırım uygulayabileceğini söyledi.

Salı akşamı Washington’da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Biden, “Ukrayna’yı işgal ederse Putin’in kendisine yaptırım uygular mısınız?” sorusuna “Evet” yanıtını verdi.

NBC’nin haberine göre, ABD Başkanı Ukrayna stratejisini konusunda ve ABD’nin verebileceği yanıtın Amerikan halkını nasıl etkileyebileceği konusunda kamuoyunu bilgilendirmeyi düşünüyor.

Öte yandan Alman hükümeti, Bloomberg tarafından görülen belgelere göre, Ukrayna’nın işgal edilmesi halinde uygulanması öngörülen yaptırımlar kapsamında Rus bankaların dolar işlemlerinin engellenmesi planından, enerji sektörünün muaf tutulmasını talep ediyor.

Belgelere göre Almanya, muafiyet olmadan Avrupa’nın enerji arzının risk altında olacağından endişe duyuyor. Konuya yakın kaynaklar, diğer batı Avrupa ülkelerinin de benzer görüşte oldukları bilgisini paylaştılar.

Goldman Sachs Emtia Araştırmaları Direktörü Jeff Currie yaptırımların “karşılıklı imha garantisi” olacağını ve Ukrayna’dan enerji akışını durdurmanın kimseye faydası olmayacağını” belirtti. Kurumun baz senaryosu, Ukrayna krizi kaynaklı olarak herhangi bir enerji arzı sıkıntısı yaşanmayacağı yönünde.