Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Küresel piyasalar Fed'in faiz kararına odaklanırken, ABD'de gecelik fonlama piyasasından gelen sinyaller likidite tarafında risklere dikkat çekti.

Pazartesi günü yayımlanan New York Fed verilerine göre, önceki seansta 113 milyar dolar olan federal fonlardaki günlük borçlanma, 27 Ocak’ta 120 milyar dolara yükseldi.

Bu, merkez bankasının verileri elden geçirdiği 2016’dan bu yana en yüksek seviye oldu. Kısa süre öncesine kadar, pandemi döneminde uygulanan büyük parasal teşvik ve mali önlemler sayesinde bankacılık sektöründe nakit oldukça boldu.

Şimdilerde ise Fed’in faiz artırımları ve niceliksel sıkılaştırmanın birleşimi mudilerin para piyasası fonlarına ve diğer yüksek getirili alternatiflere kaymasına neden olurken, bankalar kendilerini finanse etmek için başka kaynaklara yönelmeye başladı.

TD Securities Kıdemli ABD Faiz Stratejisti Gennadiy Goldberg, “Son 12 ayda, 1980’lerden bu yana en hızlı faiz artırımları gerçekleşti. Bu nedenle finansal koşullardaki sıkılaşma ve fonlama maliyetlerindeki artış, tarihsel olarak oldukça aşırı düzeyde oldu. Gerçekte bir fonlama sıkıntısı yaratmasa da, oranlardaki hızlı artış önemli miktarda mevduat çıkışına yol açtığı için bazı bankaları zor durumda bıraktı” değerlendirmesini yaptı.