Advertisement
HABERLER ABONE OL

ABD federal hükümetinin bütçe açığı, geçen ay bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 85,2 azalarak 21,3 milyar dolar olarak kayda geçti.

1 Ekim 2021'de başlayan ve 30 Eylül 2022'de sona erecek 2022 mali yılının aralık ayında federal hükümetin bütçe açığı 21,3 milyar dolar olarak hesaplandı.

Federal hükümet, geçen mali yılın aynı ayında ise 143,6 milyar dolarlık bütçe açığı vermişti. Böylece bütçe açığı aralıkta yıllık yaklaşık yüzde 85,2 azaldı.

Piyasa beklentisi, bütçenin geçen ay 25 milyar dolar açık vermesi yönündeydi.

Hükümetin gelirleri aralıkta yıllık yüzde 40,6 artarak 486,7 milyar dolara yükselirken, harcamaları yüzde 3,7 artışla 508 milyar dolara çıktı.

Ülkede 2022 mali yılının üçüncü ayı olan aralık itibarıyla toplam bütçe açığı 377,7 milyar dolara ulaştı.

Söz konusu açık, bir önceki mali yılın aynı döneminde 572,9 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmişti.

Mali yılın ilk 3 ayındaki harcamalar, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yaklaşık yüzde 3,8 artarak 1,4 trilyon dolara yükselirken, gelirler yüzde 30,9 artışla 1,1 trilyon dolara çıktı.

ABD'nin bütçe açığı, 2021 mali yılında toplam 2,8 trilyon dolar olarak hesaplanmıştı ve federal hükümet yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının etkisiyle 2020'deki 3,1 trilyon dolarlık açığın ardından ikinci en büyük bütçe açığını vermişti.

Analistler, artan istihdamla birlikte gelir vergisinden sağlanan gelirin arttığını ve ABD'de federal hükümetin son 2 yıldaki en düşük aylık bütçe açığını verdiğini belirtti.

Dow Jones’un CryptoCompare verilerine dayandırdığı haberine göre, Türk lirası dolar ve euroyu geçerek Tether çaprazında en fazla işlem gören resmi para birimi oldu.

Dow Jones’a konuşan Bitlo Dijital Pazarlama Direktörü Esra Alpay, geçtiğimiz çeyrekte kullanıcılarının önemli derecede arttığını belirterek “Türk lirasındaki oynaklık ve son aylarda yükselen enflasyon yatırımcıların kripto paraları kârlı yatırım araçları olarak görmesine yol açtı” dedi.

Türk lirası 2021 yılında dolar karşısında yüzde 40’tan fazla değer kaybederken dolar kuru da 7,40 seviyelerinden 13’ün üzerine tırmandı. Türk lirasındaki değer kaybının son çeyrekte hızlanmasıyla Borsa İstanbul ve Türk lirası arasındaki ilişki de tersine dönmüştü.

Kripto para borsalarında işlem gören ve sabit koin olarak doların ikamesi olan Tether’in Türk lirası karşısındaki değeri ile doların Türk lirası karşısındaki değeri arasındaki fark da Aralık ayı başında kripto para piyasaları ve kurdaki oynaklıkla açılmıştı.

Daha önceki işlemlerde haftasonları Tether-Türk lirası çaprazı ve Dolar-Türk lirası çaprazı arasında fark artış gösterdikten sonra haftaiçi iki çaprazın da seviyesi neredeyse eşitleniyordu.

Fakat iki parite arasındaki fark Bitcoin’in sert düşüş yaşadığı 4 Aralık haftasonu neredeyse 1 TL’ye kadar ulaşmıştı.