Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

SADİ KAYMAZ

Asya para birimleri sabah saatlerinde Güney Kore Wonu ve Filipinler Pesosu öncülüğünde geriledi.

ABD enflasyonunun beklentilerin ötesinde gerçekleşmesi ve Fed St. Louis Başkanı James Bullard’ın dile getirdiği ‘Temmuz ayına dek 1 puanlık faiz artırımı’ geri çekilmelerde etkili. Ayrıca Asya ülkelerinin Avrupa ve Amerika kıtalarına nazaran güvercin kalması da para birimlerini zayıflatan unsurlar arasında.

Tahvil cephesinde ise satışların hızlandığı Avustralya ve Yeni Zelanda’da 3 yıllık tahvil getirileri 2009’dan beri en yüksek seviyeye ulaştı.

Japonya merkez bankası BOJ tahvil getirilerindeki yükselişe karşı bir nevi uyarı ateşi açtı. Banka sabit faizle sınırsız miktarda 10 yıl vadeli devlet tahvili alacağını duyurdu. Yatırımcılar, tahvil satışlarıyla söz konusu vadede getiri oranını yüzde 0.2’in üstüne yükselterek merkez bankasının faizleri uzun vadede sabit tutma kararlılığını test ediyordu.

Dünyanın sıkılaşmaya başladığı dönemde dünyanın ikinci büyük ekonomisinde genişleme adımları başladı.

Muslukları açan Çin bankaları geçen ay 4 trilyon yuane yakın kredi dağıttı, yaklaşık 3.98 trilyon dolara tekabül eden miktar beklentilerin üstünde gerçekleşti ve bir önceki ayın neredeyse dört katına erişti. Veriler bu sabah itibariyle emlak sektörü hisse ve tahvillerine moral getirdi.

Tahvil ihraçlarındaki canlılıkla pekişen borçlanma aktivitesi altyapı yatırımlarında artış beklentilerini de şiddetlendirdi.

Çimento, demiryolu, yol yapım alanlarında faaliyet gösteren şirketlerin hisselerinde hafta başından beri soluksuz ralli devam ediyor.

Çin’den duyulan kredi, altyapı, inşaat seslerinin emtia piyasalarında etkisini gösteriyor.

Nitekim demir cevheri fiyatları çelik üretiminde canlanma beklentisiyle son beş ayda neredeyse ikiye katlandı. Brezilyalı cevher devi Vale’in sevkiyat hedeflerinin gerisinde kalmasından da destek alan fiyatlar Singapur’da bu sabah itibarıyla 157 dolara kadar yükseliş gösterdi.

Öte yandan dün son 13 yılın zirvesine tırmanan alüminyum vadelileri bu sabah Asya seansında yüzde 1 geri çekilerek başladı.

Vadeliler Çin’deki arz sıkıntıları, enerji fiyatları ve azalan stoklardan aldığı destekle geride kalan 8 günde aralıksız tırmanmıştı. Rekor fiyatların ardından LME stoklarına net girişlerin gerçekleşmesi ve dün açıklanan enflasyon verilerinin ardından Fed’in şahinleşmesi alüminyuma nefes aldıran başlıca gelişmeler oldu.

Emtia fiyatlarındaki yükseliş ve Çin gelişmeleri Baltık Kuruyük Endeksi’nde yüzde 13.3 sıçramaya da yol açtı.

Endekse göre Capesize tipi gemi kirası yüzde 26 yükselişle 15 bin doları aştı. Gemi kiraları Çin’deki emlak yavaşlamasının belirgin hale geldiği güz aylarının öncesinde 100 bin doların üstüne tırmanmıştı. Geçen ayın sonuna doğru 1000 doların altına inen fiyatlar armatörlerin gemilerini boşa çekmesine neden olarak arzda daralmaya da zemin hazırladı.

Küresel gıda fiyatlarının rekora doğru yöneldiği dönemde palm yağı arzı endişe konusu.

Gıda üretimin temel girdileri arasında yer alan palm yağı üretimi Malezya ve Endonezya’da işgücü ve iklim koşulları gibi nedenlerle zayıf seyrediyor. Malezya Palm Yağı Konseyi’nin bugün açıkladığı verilere göre stoklar son 6 ayın en düşük seviyesine geriledi. Palm yağı vadelileri Endonezya’nın ihracatı kısıtlayıcı adımlarının da eklenmesiyle bu hafta Kuala Lumpur’da tüm zamanların rekorunu kırmıştı.

Güney Kore’nin 200 milyar dolarlık egemen varlık fonunun hedefinde metaverse var.

Mark Zuckerberg’in gündeme taşıdığı metaverse Güney Kore’nin 200 milyar dolarlık varlık fonunun gündemine de girdi. Korea Investment Corp. Başkanı Seoungho Jin, metaverse bağlantılı Silikon Vadisi şirketlerine yatırım planladıklarını açıkladı. Oyun, eğlence ve tasarım gibi alanlarda cüssesinden büyük ağırlığa sahip olan ülkede metaverse en çok konuşulan konular arasında yer alıyor.

Altın fiyatları, ABD’de enflasyonun beklentilerin üzerinde gelmesinin Fed’in daha agresif bir faiz artırım kararı alacağına dair endişeleri artırmasıyla geriledi. Gram altın ise küresel altın fiyatları ve dolar kurundaki gerilemeyi takip etti.

ABD'de tüketici fiyat endeksi Ocak ayında yıllık olarak yüzde 7,5 arttı. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi yıllık enflasyonun yüzde 7,3 açıklanması yönündeydi. Çekirdek enflasyon göstergesi olan gıda ve enerji hariç tüketici fiyat endeksinde de aylık ve yıllık bazda beklentilerin üzerinde artış görüldü.

St. Louis Fed Başkanı James Bullard, Fed’in ülkede görülen son 40 yılın en yüksek enflasyon oranına cevap olarak 1 Temmuz 2022'e kadar 100 baz puanlık faiz artışı yapması gerektiğini açıkladı.

Mart toplantısında 50 baz puan faiz artışıyla başlayıp başlamama konusunda kararsız olduğunu söyleyen Bullard, tartışmaya liderlik etmesi için kararı Fed Başkanı Jerome Powell'a bırakacağını söyledi.

Swap piyasalarında ise Mart ayında 25 baz puanlık faiz artırımı yüzde 100 ihtimalle fiyatlanırken 50 baz puanlık bir indirim yapılacağı ise yüzde 97 ihtimalle fiyatlanıyor.

Buna ek olarak piyasalar bu yıl içerisinde Fed’in 7 kez faiz artıracağını fiyatlamaya başladı. Şubat ayı başında 2022 için sadece 5 faiz artırımı yapılacağı fiyatlanıyordu.

Ons altın fiyatı

Ons altın haftaya 1.809 dolar civarında başladıktan sonra 1.840 dolara kadar tırmanarak son iki haftanın en yüksek seviyesini görmüştü. Enflasyon verisinin açıklanmasıyla hızlı bir gerileme kaydeden değerli metal, haftayı 1.824 dolar seviyesinde kapatmaya doğru ilerliyor.

Gram altın fiyatı

Haftaya 788 TL seviyesinde başladıktan sonra salı günü 800 TL’nin üzerini gören gram altın, haftanın kalanında dar bir bant aralığında dalgalı bir seyir izledi. Gram altın, küresel altın fiyatlarındaki düşüş ve dolar/TL’deki gerilemeyle 793 TL civarında bulunuyor.