Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Tersine dönerek resesyon sinyalleri göndermesiyle 2019 gündeminde önemli bir yer edinen getiri eğrisi gelecek yıl için şimdiden normalleşme işareti veriyor.

ABD ile Çin'in ticaret anlaşmasına hala varamamış olmasından dolayı hiç kimse küresel ekonomide tehlikenin geçtiğini söylemek istemiyor. Buna rağmen uzun vadeli faizlerin kısa vadelileri aşacağı beklentisi, gelecek yıl için Wall Street'teki en popüler işlem fikirlerinden biri.

Goldman Sachs Group Inc. baş küresel stratejisti Praveen Korapaty, “İki yıllıktan on yıllığa getiri eğrisi muhtemelen çoğu yerde makul ölçüde daha dik olacaktır. Bu büyük ölçüde kuyruk risklerinin en azından azalmış olmasından kaynaklanıyor. Dünyanın çoğu yerinde çok güçlü bir yataylaşma görülen bu yıldan kesinlikle farklı olacak.” dedi.

Tahvillerde bu yıl görülen ralli 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvili faizlerini 2007'deki son finansal krizden bu yana ilk kez Ağustos'ta 2 yıllıkların altına indirdi. Bunun gerçekleştiği son beş durumu ekonomik daralma takip etmişti.

Getiri eğrisinin tersine dönmesi ve olası bir resesyon, Google aramalarında en önemli gündem maddelerinden biri haline geldi. Ancak merkez bankalarının teşvikleri artırmasıyla ekonomik daralma henüz gerçekleşmedi.

Ancak geçmiş verilere bakıldığında getiri eğrisinin tersine dönmesinin yanlış alarm verdiği de görülüyor. PGIM tahvil birimi baş ekonomisti Nathan Sheets'in görüşü de bu yönde:

Küresel ekonomi resesyon tehdidinin kenarından geçti. Dünya ekonomileri son yıllarda geniş çaplı bir jeopolitik şoklar ve belirsizliklere maruz kaldı ve ılımlıyla cansız arası bir hızda ilerlemeyi sürdürdü.

New York Fed'in ABD'nin gelecek 12 ayda daralma ihtimalini öngörmek için 3 aylık ile 10 yıllık Hazine tahvillerinin getiri eğrisini kullandığı resesyon olasılık göstergesi, geçen ay sert geriledi. İki ve on yıllık Hazine tahvilleri arasındaki fark Ağustos'taki eksi 7 baz puandan 14 bp'a yükseldi.