Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yatırımcılar tahvil ve hisselerdeki hareketlere karşı uyarıyor. GMO Kurucu Ortağı Jeremy Grantham’a göre hisse senetleri, tahviller ve konutlar aşırı değerli durumda ve buna emtia şoku ile şahin Fed’in eşlik etmesi çok tehlikeli bir ortama işaret ediyor.

83 yaşındaki Grantham “süper balon” olarak adlandırdığı ABD hisse senedi piyasalarının henüz patlamadığını belirtti.

Grantham yıl başında gösterge endekslerin yüzde 50 civarında düşerek tarihi çöküş yaşayacağı tahmininde bulunmuştu. S&P 500 Endeksi Ocak ayındaki zirvesinden bu yana yaklaşık yüzde 25 düştü.

Gratham Rusya'nın Ukrayna'yı işgalini, Avrupa'ya gıda ve enerji sıkıntılarını, mali sıkılaşma ve Çin'de devam eden vakaların kısa vadede öne çıkan riskler olduğuna dikkat çekerken düşen şirket kârlılıklarının sonraki dönemde satışlara neden olacağını belirtti.

Morgan Stanley Stratejisti Mike Wilson da S&P 500’ün hala dip seviyesini görmediğini söyledi. Bu yılki hisse satış dalgasını isabetli olarak tahmin eden Wilson “Genelde düşen son kale endeks olur. Haziran dip seviyelerinden aşağıya iniş için alan olduğunu düşünüyoruz” dedi. Wilson’un yumuşak iniş senaryosunda S&P 500 tahmini 3.400 seviyesinde bulunuyor. Haziran ayında 3.666 puandan dip yapan endeks çarşamba gününü 3.955 puandan kapamıştı.