ABD'li çip üreticisinin Türk CEO'su
Temmuz ayında 21 milyar dolara satılan mikroçip ve yarı iletken üreticisi Maxim Integrated'ın başında şirketi bugünlere taşıyan bir Türk var
Erol Oytun Ercan
Yarı iletken üreticisi Analog Devices Inc. tarafından Temmuz ortasında 21 milyar dolara satın alınan ve birçok farklı sektörde çip üreten Maxim Integrated Products’ın başında, şirkette 35 yılı aşkındır çalışan ve şirketin bugünlere gelmesinde büyük rol oynayan Tunç Doluca bulunuyor.
Bloomberg HT’ye Maxim Integrated hikayesini anlatan ve sektörü değerlendiren Tunç Doluca, ODTÜ’de iki yıl okuduktan sonra, lisansını Iowa devlet üniversitesinde elektrik ve elektronik mühendisliği alanında aldı. Daha sonra California Santa Barbara üniversitesinden yüksek lisans derecesini aldı.
“Yarı iletken teknolojisi ve özellikle analog mikroçip tasarımına çok ilgili ve tutkuluydum” diyen Doluca, “O zamanlar Türkiye’de böyle bir endüstri olmadığı için ben de Silikon Vadisine taşınmaya karar verdim” diye ekliyor.
1984 yılında Maxim Integrated bünyesine katılan Doluca, “İlk 10 yılımda 40’tan fazla mikroçip ürünü geliştirdim” diyor. Şirketteki takip eden yıllarını anlatan Doluca “Maxim Integrated’ta giderek artan sorumluluklarımı memnuniyetle karşıladım ve 2007 yılında şirketi CEO olarak yönetmekle onurlandırıldım” diyor.
Yarı iletken sektörü 5G'den ibaret değil
Yarı iletken sektöründeki hızlı büyümenin sebeplerini de değerlendiren Doluca, “Yarı iletken teknolojisi ya da mikroçipler bugün düşünebileceğiniz tüm endüstrilerde ve ürünlerde kullanılıyor ve bu daha da artacak” diyor.
5G teknolojisinin sektör için önemli bir yeri olduğunu söyleyen Doluca, ama bu teknolojinin sektörün büyümesindeki tek etken olmadığını vurguluyor.
“Arabalar, akıllı telefonlar, fabrikalar, uçaklar, hücresel baz istasyonları, sunucular, beyaz eşyalar, kahve makineleri, oyuncaklar vesaire… Neredeyse herşey” diyen Doluca, navigasyonun, sosyal ağların ve video sağlayıcılarının arkasında yarı iletken temelli donanım teknolojisinin olduğunun altını çizdi.
Doluca son olarak “Yarı iletken teknolojisi olmasaydı bu saydıklarımın hiçbiri var olamazdı. Bu yüzden yarı iletken sektörü giderek büyüyor” dedi.
Satın almadan sonra ne gibi planları olduğu konusunda ise, Doluca “Konuyla ilgilenen şirketlerin yönetim kurullarında yer alarak deneyimlerimi, gözlemlerimi ve vizyonumu paylaşma niyetindeyim” diyor.
“Şu anki durumda her ne kadar zor olsa da eşim ve ben gezmeyi ve farklı yerler görmeyi severiz” diyen Doluca, şirketin satılmasından sonra daha çok boş vakti olacağını, böylece ailesi ve arkadaşlarıyla vakit geçirmenin daha kolay olacağını söylüyor.