Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Küresel piyasalarda ABD tahvil getirilerindeki düşüş ivmesinin yanında riskli varlıklara yönelik düşük iştah dikkat çekti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi iki haftanın en yüksek düşüşünü kaydederken, Hong Kong ve Macau’da Pfizer aşısının kullanımına ara verilmesi endeksleri baskıladı.

ABD 10 yıllık tahvillerin getirisi Fed Başkanı Powell’ın enflasyondan kaygı duymadığını yinelemesi üzerine düşüşünü üçüncü güne taşıdı. 10 yıllık tahvil getirisi yüzde 1,60 seviyesinin altını test etti.

ABD’de bu haftaki kritik 7 yıllık tahvil ihalesi öncesi gerçekleştirilen 2 yıllık tahvil ihalesine güçlü talep geldi. Pandemiye yönelik haberlerle küresel talep beklentilerinin zayıflamasıyla petrol fiyatlarında haftanın ikinci işlem gününde yüzde 6’ya yakın kayıplar yaşandı.

Powell enflasyonda risk görmediğini açıkladı

Fed Başkanı Jerome Powell ile ABD Hazine Bakanı Janet Yellen ABD Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi’ne Koronavirüs Yardım, Destek ve Ekonomik Güvenlik Yasası (CARES) paketi hakkında bilgi verdi.

Powell konuşmasında bu yıl koronavirüs pandemisinin etkisinin azalmasıyla fiyatların yükselmesini beklediğini ama enflasyonda tırmanış riski görmediğini belirtti. Enflasyonda görülecek yükselişte birikmiş talep, arz zinciri tıkanıklıkları ve geçen yılın çok düşük fiyat baskılarının etkili olacağını belirten Powell, “En güçlü tahminimiz, enflasyonun üzerindeki etkinin ne büyük ne de kalıcı olması” dedi.

Yellen ise teşvik paketi ile büyümenin sağlanacağına inandığını belirterek, “Gelecek yıl tam istihdama dönüş görebileceğimizi düşünüyorum” dedi. Yellen varlık değerlemelerini tarihsel ölçülere göre yüksek olarak nitelerken, Powell, “bazı varlık fiyatları biraz yüksek olsa da”, bankaları yüksek sermayeye sahip olduklarını belirtti ve finansal istikrar risklerine ilişkin “karışık bir tablo” olduğunu ifade etti.