Bloomberg HT Haberler AB’nin 6. yaptırım paketine itirazlar çoğalıyor
HABERLER

AB'nin 6. yaptırım paketine itirazlar çoğalıyor

  • AB Komisyonu Başkanı Ursula Von der Leyen Rusya'ya yönelik petrol ambargosunu Avrupa Parlamentosu'na sunarken, "deniz yolu ve boru hattıyla taşınan, ham ve işlenmiş tüm Rus petrol ürünlerine tam bir ithalat yasağı olacak" ifadelerini kullandı. Bu ifadeler sonrasında medyaya sızan komisyon taslağında, Rus ham petrol ve petrol ürünlerinin "bir üye devletin bayrağı altında kayıtlı veya bir AB vatandaşı ya da kuruluşuna ait herhangi bir gemiyle" taşınmasına da yasak getirileceği anlaşıldı. Bu da yaptırım paketine itiraz eden üye devletlere yenilerinin katılmasına neden oldu.

Giriş: 05 Mayıs 2022, Perşembe 15:25
Güncelleme: 05 Mayıs 2022, Perşembe 15:25

CEM COŞKUN / BERLİN

AB Komisyonu’nun 2022 sonu itibarıyla Rus petrol ve petrol ürünlerine ithalat yasağını da kapsayan yeni yaptırım paketi belli ki Avrupa için yeni bir sınavın başlangıcı olacak.

Enerji ticareti, Rusya ile AB arasında karşılıklı bağımlılık seviyesinin yüksek olduğu bir alan. Ve Avrupa Birliği bu alanda karar alırken tüm üye devletlerin onayına ihtiyaç duyuyor. Üye devletler de yaptırım kararlarına siyasi açıdan destek vermeye gayret ediyorlar. Ancak işin ekonomik tarafı birlik üyelerinin arka planda aynı gönüllü pozisyonlarını devam ettirmelerini zorlaştırıyor.

Rus petrolüne yüksek bağımlılığı olan ülkeler ikna olmuyor

Rusya’ya yönelik petrol ambargosunun gündeme geldiği tarihten itibaren Macaristan ve Slovakya itirazlarını yüksek sesle dile getirdiler. Her ne kadar Avrupa Komisyonu hazırladığı taslakta bu iki ülkeye muafiyet tanıyıp kendilerine 2023 sonuna kadar süre verse de pek ikna olmuşa benzemiyorlar.

Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto, Macaristan'ın enerji arzının temellerini “tamamen yok edeceğini” savunarak yaptırım planına hemen karşı çıktı. "Bu bir siyasi irade eksikliği veya bir niyet meselesi değil, bir zaman dilimi meselesi de değil. Oldukça basit bir fiziksel, coğrafi ve altyapısal gerçeklik" sözleriyle Macaristan'ın paketi desteklemesi için boru hatlarıyla taşınan petrolün ambargodan muaf tutulması gerektiğini söyledi.