Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, yatırımcıların dikkatlerini ABD-Çin ticaret müzakerelerindeki ilerlemelere ve bu konudaki iyimserlikle birlike altı ayın en yüksek seviyesine çıkan ABD hisse senetlerine çevirmeleri ile birlikte yatay bir seyir izledi.

Görüşmeler hakkında bilgiye sahip kaynaklara göre, ticaret anlaşması Beijing'e emtia alımları konusundaki taahhütlerini yerine getirme ve ABD'li şirketlerin Çin'li girişimlerin tamamını almalarına olanak tanıması için 2025 yılına kadar süre verecek. ABD Başkanı Donald Trump Perşembe günğ Beyaz Saray'da Çin Başbakan Yardımcısı Liu He ile görüşecek. Piyasada dikkatler daha sonra Cuma günü açıklanacak ABD istihdam verilerine çevrilecek.

Yatırımcılar, küresel ekonominin iyileştiğine ilişkin işaretler ve hisse senetlerindeki yükselişlerin onları riskli varlıklara yöneltmesi ile birlikte, altın destekli exchange traded fonlarından (ETF) çıkıyorlar. 32 milyar dolar büyüklüğündeki dünyanın en büyük altın destekli ETF'si SPDR Gold Shares fonu bu hafta şimdiye dek yaklaşık 830 milyon dolar yitirdi.

Spot altın Çarşamba günü yüzde 0.2 düştükten sonra yüzde 0.2 yükselerek Sigapur saati ile 13:41'de ons başına 1,292.29 dolara çıktı.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi Çarşamba günü yüzde 0.2 düştükten sonra yatay seyretti.

National Australia Bank ekonomisti John Sharma, "Zayıflayan dolar ile birlikte ABD ile Çin arasındaki ticaret görüşmelerine ilişkin iyimserliğe bağlı olarak hisse senetlerindeki güçlü yükseliş, altın fiyatlarının 1,292 dolar civarında istikrar kazanmasına neden oldu," dedi ve "Yarınki istihdam rakamları, ABD ekonomisinin gücünü ya da tersini ve buna bağlı olarak faiz görünümüne etkisini göstermesi açısından önemli olacak. ABD-Çin görüşmelerinde anlaşmaya varılacağına ilişkin iyimserlik artarken, yaptırım mekanizmalarına ikişkin konularda görüş birliği eksikliği devam ediyor" şeklinde görüş bildirdi.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 0.1 artarken, platin yüzde 0.6 prim yaptı ve palladyum değişmedi.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*İngiltere, Parlamento üyelerinin ve siyasi liderlerin Avrupa Birliği'nden (AB) düzensiz bir çıkışı önlemeye yönelik çabalara destek vermesi le birlikte, hasar vermesi beklenen anlaşmasız Brexit durumundan uzaklaşmak için önemli bir adım attı.

*ABD'de Cuma günü açıklanacak olan aylık tarım dışı istihdam verisinin 180,000 artış ile önceki üç ayın ortalaması olan 186,000'lik artışa yakın bir seviyede çıkması bekleniyor.

*Saudi Arabian Mining Co. beş yıl içinde altın üretimini ik katından fazla artırmak istiyor.