Altın ABD'deki gösteriler ve ticaret gerilimi ile sakin seyretti
Altın fiyatları, ABD'deki şiddet olayları ve ABD-Çin arasındaki ticaret gerginliği ile birlikte yatay bir seyir izledi
Altın fiyatları, yatırımcıların dikkatlerini ABD'de yayılmakta olan protesto gösterilerine ve iki ülke arasında zorlukla sağlanan ticaret anlaşması için tehdit oluşturan ABD-Çin iklişkilerindeki kötüleşmeye çevirmesi ile birlikte sakin seyretti.
ABD endeks vadeli kontratları, ABD Başkanı Donald Trump'ın kentler ve eyaletlerin silahsız siyahi sivil George Floyd'un Minneapolis'te beyaz bir polis tarafından öldürülmesinin ardından meydana gelen şiddet olaylarını kontrol altına alamaması durumunda orduyu devreye sokacağı tehdidinde bulunmasının ardından hafifçe düşerken, Asya hisse senetleri karışık bir seyir izledi.
Öte yandan, Çinli yetkililerin devlet tarafından işletilen tarım şirketlerine bazı ABD tarım ürünlerini almayı durdurmaları talimatını verdikleri kaydediliyor. Bu durum, iki ülke arasında Ocak ayında imzalanan "1. Faz" ticaret anlaşması için tehlike oluşturuyor. Altın bu adımdan destek bularak yedi yılın en yüksek seviyesine doğru tırmanmıştı.
Spot altın, Pazartesi günü yüzde 0.5 yükseldikten sonra yüzde 0.2 gerileyerek Singapur saati ile 12:53'te ons başına 1,736.75 dolara indi.
Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 0.6 düşerken, platin yüzde 0.4 geriledi ve paladyum yüzde 0.4 değer kazandı.
Bloomberg Dolar Spot Endeksi, Pazartesi günü yüzde 0.7 düştükten sonra fazla değişmedi.
Kotak Securities analisti Madhavi Mehta, "Küresel büyüme endişeleri, ABD-Çin gerilimi, ABD'deki protesto gösterileri, borsa fonu (ETF) girişleri ve zayıf dolar altını desteklemeye devam ediyor," dedi ve "Yukarı yönlü hareketi sınırlayan en büyük faktör, koronavirüs dolayısıyla getirilen kısıtlamaların kaldırılması ile birlikte ekonomik faaliyetin canlanacağına ilişkin beklentilerin arttığı bir ortamda hisse senetlerindeki göreceli istikrar. Ayrıca, eğer istikrarlı hisse senedi piyasalarına da bakarsak, piyasa oyuncuları ABD ya da Çin'den gelebilecek önemli bir adımdan endişe duymuyor. Bu azaltılmış gerçek risk ile algılanan risk arasındaki muamma altının geniş bir bant içinde kalmasına neden oluyor ve bu durum eğer yeni tetikleyiciler olmazsa sürebilir" değerlendirmesinde bulundu.
Pİyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;
*ABD imalat sektörüne ilişkin yakından izlenen verilerden biri Mayıs ayında yükseldi ve son dört ayda ilk kez yukarı yönde hareket etti. Bu durum, sektörün pandemiye bağlı gerilemenin ardından, düşük seviyelerden istikrar kazanmaya başladığını işaret ediyor.
*Euro Bölgesi'nin imalat sektörü faaliyet göstergeleri, üretim ve siparişlerde düşüşün devam etmesine karşın, koronavirüsün enden olduğu gerilemede kaydadeğer bir azalma olduğunu işaret ediyor.
*Nasdaq 100 Endeksi, Mart ayında dibi gördükten bu yana günlük ortalama yüzde 0.6 yükseldi. Ancak endeks, pandemi kaynaklı satış dalgası öncesi gördüğü rekor seviyenin üzerine çıkabilmesi için bu artış hızını ikiye katlaması gerek.
*Gümüş 2011'den beri en iyi aylık performansını sergiledi ve diğer değerli metalleri gölgede bıraktı.
*Küresel altın destekli ETF'lerdeki altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Pazartesi günü itibarıyla üst üste 27 gün yükseldi.