Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, yatırımcıların dikkatlerini ABD ile Çin arasındaki ticaret görüşmelerine ilişkin son haberlere çevirirken, para politikasına ilişkin daha fazla işaret beklemeleri ile birlikte geriledi.

ABD Başkanı Donald Trump, Çin ile bir anlaşmaya hazır olmadığını söyleyerek, bu ülke ile ticaret anlaşmazlığını çözme konusunun acil olmadığını işaret etti. Trump ayrıca Fed'e "büyük" bir faiz indirimi yapması yönündeki çağrısını yineledi. Fed'in Temmuz ayı toplantısının tutanakları Çarşamba günü açıklanacak. Öte yandan traderların dikkatleri, Fed Başkanı Jerome Powell'ın Kansas City Fed'in Cuma günü Jackson Hole'da düzenleyeceği yıllık toplantısında yapacağı konuşmaya ve bu konuşmada yapacağı ekonomik görünüme ilişkin değerlendirmelerine çevrilmiş durumda.

Bunun yanında, yatırımcıların altın destekli exchange traded fonlarına (ETF) ilgisi devam ediyor. Bu fonlardaki altın varlıkları Salı günü Mart 2013'ten bu yana en yüksek seviyesine tırmandı.

Spot altın, Salı günü yüzde 0.8 yükseldikten sonra yüzde 0.2 gerileyerek, Londra saati ile 07:32'de ons başına 1,503.55 dolara geriledi. Fiyatlar geçen hafta 1,535.11 dolar ile Nisan 2013'ten bu yana en yüksek seviyesini gördü.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi, Salı günkü yüzde 0.3'lük kaybın ardından yüzde 0.1 yükseldi.

Singapur'da IG Asia stratejisti Jingyi Pan, "Altın, bu haftaki bir dizi merkez bankası açıklaması ve olaylar öncesi büyük ölçüde sıkışık seyrini sürdürdü," dedi ve "Çarşamba günü açıklanacak olan Temmuz toplantı tutanakları, bu toplantıda beklenenden daha zayıf çıkan güvercin havanın sürmesine neden olabilir. Ancak bunun etkisi, dikkatlerin Fed'in görüşlerinin son durumunun özetini verebilecek Powell'ın Jackson Hole konuşmasına çevrilmesinden dolayı sınırlı kalabilir" değerlendirmesinde bulundu.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 0.5 düşerken, platin yüzde 0.4 ve palladyum yüzde 0.3 geriledi.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Başkanı Trump, Kongre'nin onayı olmaksızın, sermaye kazançlarını enflasyona endeksleyerek vergilerde indirime gidebileceğini kaydetti. Beyaz Saray'ın aylardır değerlendirmeye aldığı bu adım büyük ölçüde varlıklı kesime faydalı olacak.

*San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, ABD ekonomisinin resesyona yöneliyor görünmediğini söyledi.