Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Başkanı Donald Trump, Kongre'nin onayı olmaksızın, sermaye kazançlarını enflasyona endeksleyerek vergilerde indirime gidebileceğini kaydetti. Beyaz Saray'ın aylardır değerlendirmeye aldığı bu adım büyük ölçüde varlıklı kesime faydalı olacak.

Trump, Beyaz Saray'da basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Endekslemeyi uzun zamandır konuşuyoruz," dedi ve "Ve bir çok kişi endekslemeden memnun ve bu basit bir şekilde yapılabilir. Doğrudan benim tarafımdan yapılabilir" değerlendirmesinde bulundu.

Trump'ın bu değerlendirmeleri, ABD ekonomisinin resesyona girebileceğine ilişkin uyarı işaretleri vermesinin ardından geldi. Ancak Bloomberg'in anketine katılan ekonomistler, ekonominin önümüzdeki bir yıllık dönemde resesyona girme olasılığının sadece yüzde 35 olduğunu düşünüyor.

Trump kısa bir süre önce, ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizinin iki yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizinin altına inmesini işaret ederek, "çılgın ters getiri eğrisi" şeklinde bir tweet atmış, tersine dönen getiri eğrisinden ve bunun resesyonu işaret etmesinden dolayı endişelerini dile getirmiş ve Amerikalıları yatıştırmaya çalışmıştı.

Ancak Vergi Vakfı'na göre, sermaye kazançlarını endekslemenin ekonomiyi destekleme konusuna fazla etkisi olmayabilir. Grup, yatırımcılar için vergi indirimlerinin ekonominin büyüklüğünü uzun vadede yüzde 0.11 artıracağı tahmininde bulundu.