Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, yatırımcıların ABD-Çin ticaret savaşı ve Washington ile İran arasında artan tansiyona ilişkin haber akışını değerlendirmesi ile birlikte ons başına 1,300 dolar civarında sakin bir seyir izliyor.

ABD Başkanı Donald Trump, Fed'e Çin'in tarifelerden kaynaklanacak ekonomik güçlükleri aşmak için atacağı adımları "yakalama" çağrısında bulundu. Bu açıklama, Beyaz Saray'ın Çin'in kalan 300 milyar dolarlık malına daha gümrük vergisi getirme çalışmalarını yürüttüğü ve Başkan Trump'ın gelecek ayki G-20 zirvesinde Çinli mevkidaşı Xi Jinping ile bir araya gelmeyi planladığı bir dönemde geldi. ABD lideri, Çin ile gerçekleştirilecek ticaret görüşmelerinin "çok başarılı" olacağına inandığını söyledi.

Diğer taraftan, ABD ile İran arasındaki gerilimin artması ile birlikte, Trump, yönetiminin savaş için planlamada bulunduğu yolundaki haberleri reddetti, ancak düşmanlıkların olması durumunda Orta Doğu'ya 120,000 asker göndereceği uyarısında bulundu.

Spot altın, Salı günü yüzde 0.2 düştükten sonra yüzde 0.1 daha gerileyerek Singapur saati ile 12:59'da ons başına 1,295.10 dolara geriledi.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi, önceki iki seansta yüzde 0.3 yükseldikten sonra yüzde 0.1 daha tırmandı.

Australia & New Zealand Banking Group Ltd., hazırladığı notta, "Değerli metal sektörü dün Trump'ın söylemlerinin yumuşamasının ardından güvenli liman alımlarının azalması ile hafifçe geriledi," dedi ve "Son bir ayın büyük kısmında geriledikten sonra, güvenli liman niteliğindeki varlıklara gelen alımlarla, ETF'lerde tutulan altın miktarı arttı" şeklinde görüş bildirdi.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş, palladyum ve platin fazla değişmedi.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri Pazartesi günü, Basra Körfezi'nde aralarında petrol tankerlerinin de olduğu bazı gemilere gizemli saldırıların olduğunu bildirdi ve Yemen'de İran destekli Husi kuvvetleri Salı günü drone'lar kullanarak Suudi Arabistan'ın petrol pompa istasyonlarına hazar verdiklerini duyurdu.

*Asya hisse senetleri, ticaret savaşının şiddetlenmesinin ardından ABD hisse senetlerindeki yükselişin piyasalardaki havayı iyileştirmeyi başaramamasının ardından karışık seyretti. ABD Hazine tahvilleri ve yuan sakin seyretti.

*Geçen yılın en iyi performans gösteren hedge fonlarından biri, Çin'in borç sorunlarının altındaki ralliyi destekleyeceğini düşünüyor. Crescat Capital LLC, dünyanın ikinci en büyük ekonomisi Çin'deki sorunların, altında olumlu seyir için bahis açan Fon'a pozitif getiri sağlamasını bekliyor.

*Gümüş altına kıyasla son 25 yılın en ucuz seviyesinde. Bu durum, gümüşün bir sıçramaya hazırlanıyor olabileceğini işaret ediyor.

*Platin grubu metallerinin arzı, Implats'a göre, fiyat kazançlarına karşın muhtemelen çok yükselmeyecek.