Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları ABD ve Çin arasında ticaret anlaşmasının ilk fazının imzalanmasının ardından kazancını korudu. Yatırımcılar şimdi bu anlaşmanın kur politikasını, iki ülke arasındaki ilişkileri ve küresel büyümeyi nasıl etkileyeceğini değerlendirmeye çalışıyor. Palladyum ise bir kez daha tüm zamanların en yüksek seviyesine yükseldi.

Anlaşmanın ilk fazı Çarşamba günü imzalandı, ancak ABD Başkanı Donald Trump'ın Pekin ile ilişkileri yeniden düzenlemeye yönelik çabalarının daha da ileri gidip gitmeyeceği sorusunu gündemdeki yerini koruyor. ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer, yönetimin ilk fazın uygulanmasına odaklandığını ve diğer fazlar için görüşmelerin daha sonra geleceğini söyledi.

Kısmi ticaret anlaşmasının imzalanmasına karşın, güvenli liman niteliğindeki altına yönelik iyimserlik halen devam ediyor. Fon yöneticileri, altındaki rallinin bitmediğini ve uzun bir süre devam edecek gibi görünen düşük faizler, zayıflayan dolar ve yaklaşan ABD başkanlık seçimlerinden dolayı diğer bir yukarı hareketin görülebileceğini kaydediyorlar.

Spot altın, Çarşamba günü yüzde 0.6 yükseldikten sonra fazla değişmeyerek Singapur saati ile 12:42'de ons başına 1,555.98 dolarda kaldı.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi Çarşamba günü yüzde 0.1 gerilemesinin ardından yatay seyretti.

AxiTrader baş Asya piyasa stratejisti Stephen Innes, "Ticaret anlaşması piyasa tarafından fiyatlanmış durumda ve altın fiyatları üzerinde daha fazla olumsuz etkisi olmaz, ancak birinci fazdan sonrasına ilişkin belirsizlik altını destekliyor," dedi ve "Hem ABD tahvil faizleri hem de dolarda dün görülen ılımlı düşüşler de altın ve gümüşü destekledi" değerlendirmesinde bulundu.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş Çarşamba günü yüzde 1.1 değer kazandıktan sonra yüzde 0.4 gerileyerek ons başına 17.9373 dolara indi. Platin yüzde 0.6 yükselerek ons başına 1,028.53 dolar ile Ocak 2018'den bu yana en yüksek seviyesini gördükten sonra yüzde 0.6 aşağıda seyrediyordu. Palladyum ons başına 2,285.55 dolar ile tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*ABD'de üretici fiyatları endeksi Aralık ayında Ağustos 2016'dan bu yana en yavaş artışını gerçekleştirdi. Bu durum enflasyon baskılarının ılımlı olduğunu işaret ediyor ve faizlerin düşük kalacağı beklentilerini güçlendirdi.

*Konu hakkında bilgiye sahip kaynaklara göre, Çin mallarına uygulanmakta olan mevcut milyarlarca dolarlık ek gümrük tarifesi muhtemelen ABD başkanlık seçimlerinin ertesine kadar sürecek ve bu tarifelerde indirime gidilmesi Çin'in anlaşmanın ilk fazına uymasına bağlı olacak.

*Fed'in anketine göre, ABD ekonomisi 2019 yılının sonlarına doğru ılımlı büyümesini sürdürürken, imalat sektörü istihdamındaki kötüleşme, işgücü piyasasının genelindeki güçlülük ile ters düşüyor.

*ABD'de Temsilciler Meclisi Başkan Donald Trump'ın görevden azline ilişkin iki maddeyi Çarşamba günü Senato'ya yolladı. Senato'da Başkan'ın aklanması ile sonuçlanması neredeyse kesin olan sürecin ilk oturumu yakında başlayacak.