Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın, merkez bankalarının ilave gevşemelere gideceği beklentilerini güçlendiren zayıf ekonomik veriler, ABD Hazine tahvil faizlerinin 2 yılın en düşük seviyesine inmesi ve ABD Başkanı Donald Trump'ın Fed kurulunun boş sandalyelerine güvercin olduğu düşünülen iki kişiyi aday göstermesi gibi pozitif faktörlerden dolayı 1,400 dolar seviyesinin üzerinde rallisine tekrar başladı.

Altın, yavaşlayan büyümeye ilişkin endişelerin artması ve yatırımcıların Çarşamba günü açıklanacak olan ABD özel sektör istihdam, fabrika siparişleri ve hizmet sektörü verilerine odaklanması ile birlikte son üç yılın en büyük bir günlük kazancını devam ettirdi. ABD'de Cuma günü açıklanacak olan Haziran ayı tarım dışı istihdam verisi de Fed'in para politikasındaki gevşemenin boyutu ve zamanlamasına ilişkin işaretler verebilecek olmasından dolayı dikkatle izlenecek.

Altın fiyatları, merkez bankalarının küresel bazda güvercin tona dönmeleri ve artan jeopolitik gerilimler ve ticaret anlaşmazlıklarının güvenli liman alımlarını desteklemesi ile birlikte altı yılın en yüksek seviyesi yakınında seyrediyor. Çarşamba günkü yukarı harekete bir destek de, Donald Trump'ın Fed kurulunda boş bulunan sandalyeler için gösterdiği iki adaydan geldi. Trump'ın aday gösterdiği Christopher Waller ve Judy Shelton muhtemelen Başkan'ın faizlerin düşürülmsine yönelik çağrısını destekleyecek.

Vanguard Markets Pte'den Stephen Innes, Fed'in faiz belirleme organı Federal Açık Piyasa Komitesi'ni (OPEC) işaret ederek, "Başkan Trump FOMC'deki dengeyi süper güvercine doğru değiştirmeye çalışıyor," dedi. Her iki adayın da Senato'nun onayından geçmesi gerekiyor.

Spot altın yüzde 1.4 yükselerek ons başına 1,437.88 dolara kadar çıktıktan sonra Londra saati ile 06:29'da 1,425.61 dolara geldi. Fiyatlar Salı günü yüzde 2.5 ile Haziran 2016'dan bu yana en büyük yükselişini gerçekleştirdi. Altın geçen hafta 1,439.21 dolar ile 2013'ten bu yana en yüksek seviyesini gördü.

"Potansiyel" Fed başkanları

Capital Alpha Partners LLC’den Ian Katz, hazırladığı notta, merkez bankası başkanını işaret ederek, "Eğer Trump yeniden seçilirse, Powell'ı tekrar aday göstermeyecek," dedi ve "Bu nedenle Shelton ve Waller'ı potansiyel Fed başkanları olarak düşünmemiz gerek" değerlendirmesinde bulundu.

Fed Başkanı Jermoe Powell ve çalışma arkadaşları, geçen yıl Trump'ın yoğun eleştirilerine rağmen faiz artırımına gitmesinin ardından, bu ayın sonunda gerçekleştirilecek toplantıda faiz indirimine gitmeleri bekleniyor. Bu adım, eğer atılırsa, altına yardımcı olacak.

Singapur'da Oversea-Chinese Banking Corp. ekonomisti Howie Lee, "Altın fiyatlarının tekrar 1,400 dolar seviyesinin üzerinde seyretmesi, altına yönelik talebin güçlü olduğunu işaret ediyor," dedi ve "Önceki yılların gevşek para politikalarına bir dönüş var ve bu durum altın boğalarının istikrarlı bir şekilde iştahlarının artmasına yol açıyor" şeklinde görüş bildirdi.

Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları düşerek 14 günlük yükseliş serisini sonlandırdı, ancak halen 2013 yılından bu yana en yüksek seviyesinin yakınında. Dolar göstergesi düşerken, ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi Kasım 2016'dan bu yana en düşük seviyesine geriledi.

Asya ve Avrupa'da imalat sanayi aktiviteleri Haziran ayında düşerek zayıflığı işaret eden verilere katılırken, ABD, satın alma yöneticileri endekslerine (PMI) göre sadece küçük çaplı bir büyüme gösterdi. Avustralya Salı günü faiz indirimine giderek, son yedi yılda ilk kez iki ay üst üste böyle bir adım attı.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş ve platin yüzde 0.1 değer kazanırken, palladyum yüzde 0.1 geriledi.