Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın, yatırımcıların boğa piyasasına odaklanmasıyla birlikte son dört ayın en yükseğine yakın bir seviyede yatay seyrediyor. Gram altın ise küresel altın fiyatlarındaki yükselişle birlikte 510 TL sınırında.

Yatırımcıların yüksek enflasyona odaklanması fakat faizlerin yükselmemesiyle altın son üç haftayı da kazançla kapattı.

Cuma günü açıklanan verilere göre, hedge fon yöneticilerinin net uzun altın pozisyonları 16 haftanın zirvesine tırmandı. Bloomberg’in derlediği veriler ise altına dayalı Borsa yatırım fonlarına Mayıs ayında giriş olduğuna işaret ediyor.

Yatırımcılar, Bitcoin ve kripto para piyasalarında yaşanan genel düşüşün de altının yükselişinde etkili olmuş olabileceğini belirtirken Eski Hazine Bakanı Lawrence Summer ise kripto paraların ekonomi için öneminin sınırlı olacağını fakat küresel piyasalarda dijital altın olarak kalabileceğini söyledi.

Ons altın fiyatı

Ons altın, son 40 yıldaki en kötü performanslarından biriyle 2021’e başladıktan sonra Nisan ayı başından bu yana yükseliş eğiliminde. Son üç haftayı da art arda kazançla kapatan ons altın, yeni haftaya 1.884 dolar ile başladı ama hala aşırı alınmış bölgede bulunuyor.

Gram altın fiyatı

Son 10 günde Dolar/TL ve küresel altın fiyatlarında yaşanan yükselişle birlikte 500 TL’nin üzerine tırmanan gram altın, haftaya 510 TL sınırında başladı.

Dolar/TL’nin 8,50 seviyesinni üzerine çıktığı ve küresel altın fiyatlarının 1.950 dolar olduğu 6 Kasım’da 534 TL’ye ulaşarak tüm zamanların zirvesini gören gram altın, sonrasında dolar/TL ve altın fiyatlarındaki gerilemeyle Şubat ayında 400 TL’nin altını test etmişti.