Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

AMB'ye göre kamunun pandemi desteği sona erdiğinde, ekonomi ciddi ölçüde artan borç yükü ile mücadele ederken Avrupalı bankalar kredi kayıpları için daha fazla karşılık ayırmak durumunda kalacaklar.

Finansal İstikrar Değerlendirmesi'nde şirketlerin ayırdığı karşılıkların önceki krizlere ve ABD bankalarına kıyasla daha düşük olduğu, bunun kısmen Avrupalı hükümetlerin ve merkez bankasının önlemlerinin temerrüt riskini azaltmasından ve kısmen bankalardaki düşük kârlılıktan kaynaklandığı belirtildi.

Ancak kurum, acil durum desteği çekildiği zaman bazı şirketlerin geri ödemelerini karşılayamayıp bankaları stres altına sokabileceğinden endişe ediyor.

Karşılıklar arttı, ancak bazı durumlar için iyimser

AMB Başkan Yardımcısı Luis de Guindos, değerlendirmede "Karşılıklar arttı ancak bazı durumlarda iyimser görünüyor. Kredi garantileri ve borç ertelemeler zayıf ekonomik performansın kredi kayıplarına dönüşme süresini uzatmış olabilir." dedi.

Ayrıca AMB, bazı varlık fiyatlarında ani düşüş riskine neden olan aşırı değerlemenin finansal sistemi etkileyebileceğini işaret ediyor. Fed ve Uluslararası Para Fonu da (IMF) Kovid-19'un ekonomik etkisinin kötüleşmesi durumunda bu ay piyasalara yönelik oluşabilecek bu risklerin altını çizmişti.

Hükümetlerin kredi garantileri, borç geri ödemesiz dönemler ve vergi iadeleri neredeyse 100 yılın döneminde yaşanan en sert resesyonuyla başa çıkmada kilit rol oynadı. Şirketler bu şekilde ücret ödemelerini sürdürüp karatina dönemlerinde nakit akımlarını koruyabildiler.

Ayrıca en azından bu yılın sonuna kadar temettü ödemelerini durdurmaları karşılığında bankalara mevzuat esnekliği sağlandı.