Advertisement
HABERLER ABONE OL

Pandemi döneminde askıya alınan temettüler ABD'de yeniden gündeme gelirken, Avrupa cephesinde de temettü üzerindeki kısıtlamaların kalkabileceğine ilişkin sinyaller ortaya çıktı.

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Denetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yves Mersch, İngiliz Financial Times gazetesine yaptığı açıklamada Avrupa'da bankaların koronavirüs salgınının yarattığı ekonomik ve finansal etkilerle mücadele edebilecek kadar güçlü bilançolara sahip olduklarını göstermesi durumunda temettü üzerindeki kısıtlamaların gelecek yıl kaldırılmasına onay verilebileceğini söyledi.

Yetkili Avrupa'da bankaların kendi sermayelerinden yatırımcılarına temettü vermesi konusundaki endişesini vurgularken, temettü sınırlamasını bu yılın tamamlanmasından sonra devam ettirmenin zor olabileceğine dikkat çekti. Mersch, İngiltere ve ABD'de bankaların temettü kısıtlamalarının kaldırılmasını beklediğini vurguladı.

Pandeminin sermayeler üzerinde yaratacağı olası baskı dikkate alınarak Mart ayında Avrupa'da bankalara temettü kısıtlaması getirilmişti. Temettü kararı yılın genelinde Avrupa'da bankaların hisselerinde baskı yaratan bir unsur haline gelmişti.

ABD'de temettüler geri geliyor

Mersch'in beklentilerini destekler şekilde ABD'de pandemi döneminde ertelenen temettülerin geri geldiği görülüyor. Bu yıl başında temettü ödemelerini askıya alan 42 şirketten altısı ödemelere devam ediyor. Birçoğu da ödemelere yeniden başlama planlarını açıkladı.