Advertisement

ABD ekonomisinin büyük kısmının kapalı olduğu yılın ilk aylarında şirketler, kredi hatlarından nakit çekti, hisse geri alımlarına ara verdi ve temettü ödemelerini durdurdu.

Pandemi kaynaklı belirsizlikle birlikte sağlık krizi devam ediyor. Ancak fabrikalardan hukuk şirketlerine kadar birçok işletme pandemi esnasında faaliyetlerini nasıl devam ettireceklerini öğrendiler. Perakendeciler, hazır yemek restoranları ve otomobil üreticileri pandeminin başına kıyasla daha iyi durumda ve yöneticileri arasında yeni kısıtlamaların ilk kısıtlamalara kıyasla fazla sıkı olmayacağı yönünde bir beklenti var.

Moody's Analytics baş ekonomisti Mark Zandi "Çokuluslu şirketler soluklanmaya başlıyor. Şirketlerin temettü ödemelerinin devam etmesi yöneticilerin pandeminin yakın zamanda geride kalacağına inandıklarını gösteren cesaret verici bir sinyal." dedi.

Kovid-19'un ardından S&P 500 Endeksi'nde nakit tutmak için temettü ödemelerini askıya alan 42 şirketten biri Kohl's Corp. idi. Finansmanın başındaki isim Jill Timm, Eylül'de perakendecinin devam eden belirsizlikten dolayı nakit rezervini koruyacağını belirttiği bir yatırımcı konferansında "İstikrar gördükçe temettü ödemeye geri döneceğiz." demişti.

Kohl'un üçüncü çeyrek finansallarının lokasyonların yeniden açılmasıyla birlikte toparlanma yaşandığını göstermesinin ardından 2021'in ilk yarısında ödemelere devam edilebileceği ifade edildi. Timm, çevrim içi bir toplantıda "Kademeli bir iyileşme ve istikrar gösterdik." dedi.

Bu yıl başında temettü ödemelerini askıya alan söz konusu 42 şirketten altısı ödemelere devam ediyor. Birçoğu da ödemelere yeniden başlama planlarını açıkladı.

Çok sayıda büyük şirket bu yıl yaşanan ekonomik şoklara karşın pandemi dönemini idare etmeyi başardı. Bazıları küçük rakiplerin pazar payını aldı. Bu bağlamda Zandi, büyük şirketlerin temettü ödemeye devam etme planlarını işaret ederek, "Ekonominin genel gücüne ilişkin bir gösterge olmayabilir." diyor.

Temettü ödemelerini askıya alan şirketler arasında yer alan bir diğer örnek Marathon Oil Corp. Petrol fiyatlarındaki düşüşün ardından Mayıs'ta ödemelere ara veren şirket, geçen ay Aralık'ta temettü vereceğini açıkladı.