Advertisement
HABERLER ABONE OL

Yüksek tahvil getirileri, piyasaların ana gündemi olmaya devam ederken Avrupa Merkez Bankası (AMB) üyeleri Fed’e göre daha doğrudan sözlü yönlendirme ile getirileri kontrol altına almaya çalışıyor.

AMB üyesi Francois Villeroy de Galhau bankanın “tahvil getirilerindeki istenmeyen yükselişe karşı harekete geçebileceğini ve geçmesi gerektiğini” söyleyerek şimdiye kadarki en net müdahale sinyalini vermiş oldu. Villeroy pandemi acil tahvil alım programını kullanarak getirileri aşağı çekmeleri gerektiğini belirtirken “Mevduat faizini indirmek dahil uygun olduğunda tüm enstrümanlarımızı kullanma konusunda hazırız” ifadelerini kullandı.

Villeroy’un açıklaması sonrası İtalya 10 yıllık tahvil getirisi haziran ayından bu yana en sert düşüşle 10 baz puan azalarak yüzde 0,66’ya geriledi.

Fed üyeleri net sinyal vermedi

Pazartesi akşamı konuşan Fed üyeleri ise getiriler konusunda doğrudan bir sinyal vermekten kaçındı.

Bloomberg TV’ye konuşan Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin dalgalı finansal piyasaların yerine reel ekonomide neler olduğuna odaklandıklarını söyledi. Fed üyesi Lael Brainard ise tahvil ve para piyasaları fonlarının regülatör değerlendirmesine tabi tutulabileceğini açıkladı.

Fed, finansal piyasalardaki dalgalanmaya net müdahaleden kaçınsa da analistler Fed’in elindeki tahvillerin vade yapısını değiştirerek getiri eğrisi kontrolü sağlayabileceğini belirtti.

Bank of America stratejistleri Mark Cabana, Meghan Swiber ve Olivia Lima yayımladıkları notta “Operation Twist” olarak anılan, Fed’in aynı anda uzun vadeli tahvil pozisyonunu artırıp kısa vadeli bonoları azaltması stratejisini uygulamasını tavsiye etti. Stratejistlere göre bu hamle uzun vadeli getirilerde kontrolu sağlarken kısa vadeli getirileri artıracak, bunun nötr rezerv yaklaşımıyla yapılması bankaların üzerindeki sermaye baskısını azaltacak. Stratejistler notlarında Fed’in ilk etapta 80 milyar dolarlık bono satışı yapabileceğini ve 4,5 yıl ve üzeri vadedeki aylık alımlarına odaklanabileceğini belirtti.

Credit Suisse Group AG Stratejisti Zoltan Pozsar da Fed’in getirilere istikrar kazandırması için uzun vadelilerde alıma kısa vadelilerde satışa yönelmesi tavsiyesini vermişti. Fed en son 2011’de uzun vadeli borçlanma maliyetlerini düşürmek için bu yöntemi kullanmıştı.