Advertisement
HABERLER ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Yönetim Konseyi Üyesi Francois Villeroy de Galhau, Euro Bölgesi’nde enflasyonun 2023’ün ilk yarısında tepe yapacağını öngördü ve bu ayki toplantıda faizleri 50 baz puan artırmaktan yana olduğunu söyledi.

Pazar günü açıklamalarda bulunan Villeroy, politika faizini yüzde 2 seviyesine çıkarmanın cazip bir adım olacağını öngördü. AMB’nin bir sonraki faiz toplantısı 15 Aralık’ta gerçekleştirilecek.

Daha önce AMB’nin aralıksız üçüncü 75 baz puanlık faiz artışını gerçekleştirebileceğini öngören piyasaların mevcut beklentisi ise 50 baz puana kaymış durumda.

Faizde yüzde 2’ye ulaşılmasıyla normalleşmede maçın ilk yarısının tamamlanacağını belirten Villeroy, faiz artışlarının gelecek yıl hız kesmesi yönündeki beklentisini yineledi.

Birkaç hafta sonra Euro Bölgesi’ne katılacak olan Hırvatistan’ın Merkez Bankası Başkanı Boris Vujcic de parasal sıkılaştırmanın devamı çağrısı yaptı.

AMB’nin yönetim konseyinin 26. üyesi olacak olan Vujcic, “kararlı parasal sıkılaştırma devam etmeli” dedi.

Enflasyonda 1,5 yıl sonra ilk yavaşlama

Euro Bölgesi'nde Kasım'da yıllık enflasyon enerji ve hizmet maliyetlerindeki düşüşle 1,5 yılda ilk kez yavaşlamıştı.

Eurostat verilerine göre Euro Bölgesi'nde Kasım'da yıllık enflasyon Ekim'deki yüzde 10,6 seviyesinden yüzde 10'a geriledi.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan tahmini yüzde 10,4'tü.

Bu, 2020'den beri ilk yavaşlama olarak kayda geçti. Enflasyondaki yavaşlamada enerji ve hizmet maliyetlerinin tahminlerin altında kalması etkili oldu. Gıda fiyatları ise tahminlerin üzerinde gerçekleşti.